Реклама / Ads
8| 3052 |28.01.2021 НОВИНИ

Берлин: Предстоят 10 тежки седмици заради недостига на ваксини

.
10 тежки седмици предстоят за Германия. Причината - недостиг на ваксини срещу COVID-19, който по всяка вероятност ще изпита страната. За това предупреди здравният министър Йенс Шпан.
 

Здравният министър поиска да се проведе среща на върха, на която да присъстват и фармацевтичните компании, производители и политици. Идеята е заедно да обсъдят по какъв начин може да се ускори процеса по разпространение на разработените препарати срещу COVID-19, пишат от BBC.


По-рано тази седмица Шпан подкрепи и предложението на ЕС да се създаде регистър, с който да се следи движението на ваксините. 


Недостиг на дози от ваксините срещу COVID-19 изпитват държавите в целия Европейски съюз. Основен проблем в момента е компанията AstraZeneca, чийто препарат предстои да получи одобрение от европейския лекарствен регулатор. 


Базираната в Обединеното кралство компания обаче предупреди, че няма да може да изпълни ангажиментите си и да достави обещаните дози на 27-те членки в блока. Става дума за намаление с 60%. Брюксел категорично заяви, че AstraZeneca трябва да спази ангажиментите си и да намали запасите, предвидени за Великобритания.


Междувременно представители на Европейската комисия в Белгия започнаха разследване и проверяват производствената база на AstraZeneca в Брюксел. Резултатите трябва да излязат до няколко дни.


Скоростта на процеса по имунизация в ЕС се движи бавно, а през последните седмици редица държави изпитват трудности да постигнат целите, които са си поставили сами. Миналата седмица брюкселското издание “Politico” посочи, че ЕС може да не успее да изпълни целта си за 70% имунизирани на територията на блока, като дори бе посочено, че ако България продължава въксинацията със същия темп, 70% от населението на страната ще бъдат ваксинирани срещу инфекцията едва през 2040-та година. 


България е и последната държава в блока по брой имунизирани, показва статистиката. Първенец е Малта. 

 

Междувременно говорителят на Европейската комисия Стефан де Керсмакер посочи, че доставките на ваксини от AstraZeneca няма да окажат влияние върху стратегията на блока за имунизиране на населението през първото тримесечие от тази година.


Де Керсмакер уточни, че стратегията е разработена на базата на ваксините, договорени с Pfizer/BioNTech и Moderna - тоест, одобрените към момента ваксини.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3670 |31.12.2020 Емилия Милчева: Кризата ще задълбочи дефицитите, предстоят още протести . 13| 3400 |26.12.2020 Лекар: Не мисля, че ще има тежки странични ефекти от ваксината . 1| 3657 |19.12.2020 Четири жертви след две тежки катастрофи в страна днес . 21| 4823 |13.12.2020 Учен, работил за „Бионтех“: Няма информация ваксините да отключват тежки странични реакции или заболявания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads