Реклама / Ads
5| 2404 |01.09.2024 НОВИНИ

Беслан. На 1 септември 2004 г., преди 20 години, се случи най-жестокият терористичен акт в руската история

.
Бреслан
Преди двадесет години се случи най-жестокият терористичен акт в историята на съвременна Русия. На 1 септември 2004 г. група терористи превзеха училище № 1 в град Беслан в Северна Осетия, когато имаше тържествено събрание в чест на Деня на знанието.
 

Бойците хвърлиха ученици, родители и учители във физкултурния салон и ги държаха като заложници два дни и половина без храна и вода. В минираното от терористи училище е имало 1128 души, предимно деца. В същото време властите постоянно подценяваха броя на заложниците в новините. Лидерът на чеченските сепаратисти Шамил Басаев пое отговорност за организирането на терористичната атака.

 

На 3 септември следобед избухнаха взривове във физкултурния салон, след което спецслужбите нахлуха в училището. До вечерта на 3 септември силите за сигурност съобщиха за унищожаването на 31 терористи; един от бойците, Нурпаша Кулаев, беше заловен жив и впоследствие осъден на доживотен затвор. Терористичната атака уби 333 души, включително 186 деца. Най-малко 783 души са ранени с различна степен на тежест. Руските власти не обичат да си спомнят отново за Беслан. По време на управлението си Владимир Путин посети града само два пъти и нито веднъж на годишнината от терористичната атака. През 2024 г. президентът посети Беслан на 20 август. На 3 септември, когато се навършват 20 години от освобождаването на заложниците, той ще посети Монголия. Официалното разследване на терористичната атака все още не е приключило. Meduza припомня как се развиха събитията от 1-3 септември 2004 г. в Беслан.

1 септември

 

Терористите нахлуха в двора на училище №1 почти веднага след началото на линията. За минути те събраха повече от хиляда души в гимназията на училището, ограбиха личните им вещи на заложниците и започнаха да барикадират сградата и да поставят импровизирани взривни устройства. Бойците са проучили предварително разположението на училището. Те го познаваха докрай.

 

Властите знаеха колко хора са взети за заложници. Те започнаха да въвеждат специални сили в училището, организираха оперативен щаб за антитерористична операция и образуваха наказателно дело. Всички официални доклади обаче казват, че в училището няма толкова много заложници, колкото е имало в действителност. Споменатите цифри варират от 120 до 354 души. Както писа Нова газета , информационното отразяване на операцията в Беслан е извършено от служителя на VGTRK Пьотър Василев и настоящия прессекретар на руския президент Дмитрий Песков. Тази тактика на умишлено подценяване на броя на заложниците събуди агресия сред похитителите и повлия на отношението им към заложниците. „Ако смятат, че сте 300, тогава ще се погрижим толкова много от вас да останат тук!“ - това казал на заложниците един от терористите според очевидци .

 

Два часа след превземането на училището терористите предадоха бележка от един от заложниците, в която те поискаха ръководителят на Северна Осетия Александър Дзасохов, главата на Ингушетия Мурат Зязиков и доктор Леонид Рошал (по-късно съветник на руския президент Асланбек). Аслаханов бяха добавени в списъка) за преговори. Дадоха и телефон за връзка. В случай на нападение терористите заплашиха да започнат да разстрелват 50 заложници за всеки убит боец. В бележката имаше две грешки: в номера и в фамилното име на Рошал. Всъщност терористите поискаха преговори с генерал Владимир Рушайло.

 

Около 16 часа в училището е избухнал взрив. Една от жените атентатори самоубийци се взриви до заложниците, барикадирали сградата. Друг боец ​​е тежко ранен. След това терористите застреляха 21 заложници.

 

Вечерта Леонид Рошал, който вече имаше опит в преговорите с терористи по време на терористичната атака в Дубровка през 2002 г., отлетя за Осетия. Бойците не го пуснаха в училище, защото чакаха Рушайло. Но Рошал говори с тях по телефона. Лекарят поиска вода и лекарства да бъдат дадени на заложниците, предложи да размени деца с възрастни - и също така предложи безплатно пътуване на терористите до Чечня и Ингушетия. Всички предложения бяха отхвърлени.


Владимир Путин само ден по-късно, в 11:00 часа на 2 септември, се обърна към нацията във връзка с терористичната атака в Беслан. Той прекъсна почивката си в Сочи и отложи планираното посещение в Турция.

 

Терористите продължиха преговорите с Рошал, но те не доведоха до никъде. Официално властите твърдят, че терористите не са преговаряли и не са искали нищо. Всъщност те предават чрез заложниците видеозапис с пряко обръщение на Шамил Басаев към Путин. Лидерът на чеченските бойци поиска прекратяване на военните действия и изтегляне на руските войски от Чечня. Освен това е изпратено писмо до Путин чрез Руслан Аушев, бивш президент на Ингушетия.

 

В 16:00 Руслан Аушев отиде в училище за преговори. Той успя да договори с терористите освобождаването на 26 заложници - жени с бебета.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 3041 |01.09.2024 Масирана атака на Украйна в 16 руски региона, пожар в рафинерия край Москва . 7| 2316 |01.09.2024 Корнелия Нинова: Чакам да видя дали заешките сърца събраха смелост да ни изключат . 6| 2359 |01.09.2024 Кристиан Вигенин: Не може БСП да е заложник на Корнелия Нинова . 14| 2670 |01.09.2024 Сблъсък пред централата на БСП: Подкрепящи Корнелия Нинова късат плакати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads