Реклама / Ads
8| 3285 |09.05.2021 НОВИНИ

Бетономорие. Част поредна: Активисти се борят срещу застрояването на Велека

.
Активисти бранят родното Черноморие от пореден опит за застрояване. Това е новата страница от вече дебелата сага с бетона, който се излива по българските плажове. Този път епицентър е устието на р. Велека, а поводът - решение на МС, взето на изпроводяк, с което в последния момент се сменя стопанина. Без ясни причини.
 

Става дума за защитената местност по устието на Велека. Плажът попада в Природен парк Странджа и е част от Натура 2000. На него са и сред малкото цъфтящи дюни.Това е един от най-дивите плажове по Южното Черноморие. 

 

Повод за стартирането на петицията в защита на ивицата е решението да се прекрати все още валиден договор за концесия и да бъде започната нова процедура по избор на стопанин. Каква е причината за предсрочното прекратяване на договорните отношения, които изтичат чак през ноември 2022 г., така и не става известно. Има и друга причина всичко това да изглежда подозрително - решението за стартирането на нова процедура е предшествано друго - срокът на договора (който изтича през месец май) да се удължи до ноември догодина. 

 

"Миналата година спазихме изискванията на министерството, намалихме цените на всички плажни принадлежности на 50% и те предложиха с допълнително споразумение да ни бъде удължен договора. Тоест преди 4 месеца те ни удължават договора с половина година, а след това ще го прекратяват, защото в момента, в който влезе в сила договорът с новия концесионер, нашият ще бъде прекратен", каза наемателят на плажа Филип Баров пред Българската национална телевизия. 

 

От Министерството на туризма в оставка обясниха за bTV, че проектът за концесия е обявен през януари в годишния план. Концесията била предпочитана от държавата, защото осигурява по-големи инвестиции и контрол.

 

Според наемателя на плажа не е ясно защо министерството бърза да прекрати договора, наемът в момента е по-голям от минималната обявена цена за търга за концесията, което също буди въпроси.

 

От екоинспекцията в Бургас обясниха, че заради защитения статут на плажа, схемата за обектите по ивицата трябва да бъде съгласувана и с тях.

 

До момента нова схема няма, а наемателят на плажа е внесъл жалба срещу концесионната процедура. Очаква се решението на съда, стартирала е и петиция за запазване на плажа такъв, какъвто е.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 71| 8017 |30.04.2021 Активисти с тениски на ГЕРБ бранят Борисов от тероризъм пред дома му в Банкя /видео/ . 1| 2993 |21.04.2021 Протест на екоактивисти пред парламента за промени в Плана за възстановяване . 13| 4153 |21.04.2021 Бетономорие. Част поредна: Багери и тежка техника на метри от морето край Лозенец . 6| 3352 |08.03.2021 Два протеста на екоактивисти в София днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads