Реклама / Ads
11| 7247 |01.12.2009 НОВИНИ

Без голи коремчета в УНСС. Спрете корупцията, контрират студенти

.
Студентка в изпитна сесия... Източник: Woldar
Остър дебат се завихри в УНСС. Причината е в проект за дрес код на студентите, преподавателите и служителите от висшето учебно заведение.
 

Идеята е в учебното заведение да се движат елегантно облечени хора, за да се подчертава неговата елитност.
Неприемливо е носенето на скандално къси поли и рокли, къси панталони и шорти, разкъсани дънки, потници, анцузи, джапанки, сандали и обувки на много висок ток, пиърсинг, прекалено къси блузи, тишърти и други дрехи, разголващи талията, както и предизвикателното, прозрачното и еротичното облекло – пише в проекта, който разбуни духовете в университета.

Не съм привърженик на ограниченията, уважавам свободния избор на всеки човек как да се облече, заяви по БНТ модния спец проф. Любомир Стойков. Той обаче подкрепил проекта, тъй като смята, че изборът е и въпрос на интеригентност, но в някои случаи се получават гротекскни и неестетични гледки.

Подобни огранчения има в най-престижните университети в света, аргументират се от управата на УНСС.

Всеки понеделник студентите трябва да бъдат облечени в издържано бизнес облекло. То изисква жените да бъдат делово облечени в костюм в две или три части (сако, блуза и пола или сако, блуза и панталон) в неутрални цветове, прическите им да са прибрани, а обувките - елегантни. Мъжкото облекло за успеха трябва да съдържа костюм, колан и вратовръзка - за предпочитане черни, тъмносини или тъмносиви. И за двата пола аксесоарите да бъдат семпли и ограничени – пише още в проекта за дрес код.
От учебната 2010-2011 година УНСС ще въведе и електронно изпитване и оценяване. Все още обаче проектът е доста мъгляв, според студенти.

Ръководството на Академичния съвет на висшето училище е взело решението след като ректорът проф. Борислав Борисов е получил два доклада за „Възприятия и оценка на студентите за качеството на обучение и корупцията в УНСС и обществото” и „Корупционни практики в университетите и борбата с тях”.

Засега плановете са системата да тръгне тестово до края на годината, като преподавателите сами ще въвеждат оценките от всички семестриални изпити с електронен цифров подпис.

Отделно Центърът за статистически изследвания към университета е задължен до април догодина да представи резултатите си от проучване сред студентите от всички курсове за качеството на обучение и проявите на корупция в УНСС.
През лятото МВР разкри организирана престъпна група за купуване на изпити в Университета за национално и световно стопанство. Тогава антимафиотите арестуваха преподавателя Петкан Илиев, който посредничил за всякакви услуги като купуване на изпити, семестриални заверки, явяване на кандидатстудентски изпити от дубльори и купуване на дипломи. Случаят обаче постепенно утихна и нови разкрития не последваха. Ректорът Бориславов пък заяви, че случаят е изключение и всичко в университета е наред.

Предлагаме ви коментар на студент по въпроса за новата „мода” в УНСС

Моето предложение е:

1) Решете си проблемите с университетските учебни планове и програми и излишните предмети в тях;
2) Решете си проблемите с корупцията и рушветите из целия университет;
3) Решете проблемите с общежитията, мизерните условия в тях, още по-мизерните ремонти, благодарение на които 23 бл. (и части от 36ти) вече се разпадат;
4) Решете си проблемите с липсата на добра организация на който и да било процес - настаняване, записване на семестър, стипендии и пр.;
5) Решете си проблемите с неучитивите административни служители;
6) Реформирайте радикално състава и функциите на студентския съвет и засилете контрола над дейността му, защото в момента оценките спрямо него са силно негативни (да не използвам по-силни думи);
ЕДВА СЛЕД ТОВА можем да говорим за мерки в други области, че накрая чак в ОБЛЕКЛО. Въобще дори не разбирам защо този проблем е тооолкова належащ в момента, като гореизброените (че и още много неща, някой колега да допълни ако види нещо липсващо) въпроси буквално сочат за КРИЗА в този университет. А иначе за справянето с гримове, деколтета, къси поли, гащи и прически предполагам всички сме съгласни. Но другите неща... ще почакат, защото във ВУЗ-а ни зеят много по-големи ДУПКИ, направо пропасти.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5625 |30.11.2009 М. Димитров: Спрете с приказките, че СДС загива . 10| 4563 |25.08.2009 М. Плугчиева: Спрете националния мазохизъм . 3| 4922 |06.07.2009 Цв. Цветанов: Спрете да харчите парите на данъкоплатеца! . 44| 4938 |11.02.2009 „Спрете да крадете”, призоваха недоволни пред парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads