Реклама / Ads
0| 2705 |14.09.2022 НОВИНИ

„Без излишен драматизъм“ Зарков предупреди: Топ задача на новите депутати е попълване съставите на ВСС и Инспектората

.
Крум Зарков Източник: стопкадър, bTV
Без излишен драматизъм предупреждавам, че една от основните задачи на новите народни представители е именно попълването на съставите на тези органи. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV служебният министър на правосъдието Крум Зарков.
 

„На ръба на конституционна криза сме. Ситуацията действително е много сложна. Един от основните органи в съдебната система – Висшият съдебен съвет, е с изтичащ мандат. Той ще приключи на 2 октомври. В същото това време виси дело в КС по отношение на друг много важен орган инспектората към ВСС, чийто мандат е изтекъл преди повече от година и половина. В ситуация на служебно правителство сме. Всичко това поражда много сериозни въпроси за това какво да се прави оттук нататък. Затова без излишен драматизъм предупреждавам, че една от основните задачи на новите народни представители е именно попълването на съставите на тези органи. От своя страна те изискват конституционно мнозинство“, обясни той.  

 

„Една от причините за това, че работим в сюрреализъм е, че трябва да си променим малко възприятието. Когато народните представители имат конституционни задължения, не може да става дума за какво е можело, или какво не е можело“, поясни Зарков.

 

Според него веднага трябва да бъдат ангажирани съответните процедури, а народните избраници и парламентарните групи да осъзнаят, че това е отговорност на всички.  

 

„Надявам се обективният натиск под формата на „Проблемът е сериозен“ да помогне всеки да поеме отговорностите си“, добави министърът на правосъдието.

 

Според него този път ще се случи и ще има конституционно мнозинство.

 

Нов орган ще се занимава само с корупцията по високите етажи на властта

 

От думите му стана ясно, че ако бъде прието от парламента, нов орган ще разследва най-висшите лица – премиери, министри, кметове, областни управители, шефове на комисии и агенции. Разследващите ще са комисия от 5 души, избирани на квотен принцип от Народното събрание /2/, президента /1/ и Общото събрание на съдиите във Върховния административен съд и Върховния касационен съд /2/. Този орган ще се председателства на ротационен принцип по една година.

 

„Ще предложим комисията да се председателства на ротационен принцип по една година от всеки един от членовете – 5 човека, за 5 години. Всеки от тях ще бъде председател за една година, които ще имат право само на един мандат“, разясни Зарков.

 

От думите му стана ясно, че КПКОНПИ ще бъде разделена на две комисии.

 

„От предишната концепция запазваме това, че членовете на комисията ще разследват престъпления, т.е. ще имат разследващи функции и дори нещо повече – мислим, че те трябва да правят само това. Това означава, че няма да се занимават с конфликт на интереси, както беше в предишния законопроект. Комисията ще се раздели на две – едната ще се занимава с разследване и с аналитична дейност, свързана с корупционните престъпления, другата ще се занимава с конфликта на интереси, публичност на имуществата и отнемане на незаконно придобито имущество“, уточни служебният правосъден министър.

 

„Апокалипсисът не се състоя“

 

Във връзка със закриването на спецсъда той е убеден, че решението е било правилно. „Апокалиптичните картини, с които ни плашеха, не се реализираха“, заяви Крум Зарков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 14100 |10.08.2022 „Маркет Линкс“: ДБ ще е част от парламента, Нинова стои стабилно, доверието в ИТН – „безвъзвратно загубено“ . 0| 3434 |08.08.2022 „Без гръмки изказвания“: Външният министър предпазлив към Русия . 0| 3159 |31.05.2022 Нинова определи отсрочката за петролното ембгарго като „безспорен успех” . 0| 3913 |08.05.2022 "Демократична България“ призовава Столична община да забрани шествие на „Безсмъртия полк“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads