Реклама / Ads
6| 3311 |15.05.2021 НОВИНИ

Без карантина в Германия и Румъния за пристигащите от България с ваксина, отрицателен PCR или преболедували

.
Германия облекчава мерките при пристигане в страната за гражданите, пристигащи от България, които са ваксинирани или преболедували COVID-19. Министерството на външните работи на Федералната република информира посолството ни в Берлин за новите правила, съобщиха от МВнР.
 

Според тях за пристигащите от България задължението за поставяне под карантина се прекратява след представяне на удостоверение за оздравяване след коронавирусна инфекция, имунизация или негативен тест за COVID-19.

 

Тестът може да се представи до 48 часа след влизане в страната. Съответните документи за имунизация или преболедуване могат да се изискват от компетентните органи преди началото на пътуването.

Изключение от задължението за тест и удостоверяване са децата под 6-годишна възраст, както и екипажите на самолетите.

 

Необходима е регистрация в електронната система - www.einreiseanmeldung.de.

При технически проблем със сайта може да се попълни така нареченото "заместващо известие", което също е на български език:

https://www.bundesgesundheitsministerium.de/fileadmin/Dateien/3_Downloads/C/Coronavirus/Infoblatt/2021/Bulgarien.pdf

Подробна информация за режима на влизане в Германия и ограничителните мерки е публикувана на сайта на МВнР на следния адрес: https://mfa.bg/bg/covid19map/Europe/Germany /

 

Българските граждани, които пътуват за Румъния, вече няма да подлежат на карантина, ако са ваксинирани срещу коронавирус или покажат отрицателен резултат от PCR-тест за COVID-19.

По информация на посолството ни в Букурещ тестът трябва да е направен до 72 часа преди качван​е в превозното средство (за пътуващите с обществен транспорт) или влизането в Румъния (за пътуващите със собствен транспорт). След имунизацията трябва да са изминали най-малко десет дни преди пристигането в страната. Поставянето на ваксината се доказва със съответен документ, съобщава българското МВнР.

Не подлежат на карантина в Румъния и определени категории граждани, сред които водачи на товарни превозни средства с максимален разрешен капацитет над 2,4 тона, водачи на МПС за превоз на хора, които имат повече от 9 места, включително мястото на водача. Сред изключенията от карантината са и пилоти на самолети и летателни екипажи, локомотивни механици и железопътен персонал, трансгранични работници и др.

Във всички останали случаи важи 14-дневна карантина при влизане в Румъния.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към: посолството на Република България във Букурещ на телефон: +40 21 230 21 50; +40 21 230 21 59 и на мейл Consular.Bucharest@mfa.bg.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2948 |15.05.2021 Италия отменя задължителната карантина за пристигащите от България с отрицателен тест . 3| 3155 |14.05.2021 Италия премахва карантината за европейските туристи . 9| 3501 |06.05.2021 Германия махна ограниченията за ваксинирани или преболедували хора . 10| 3131 |04.05.2021 Германия обмисля разхлабване на мерките срещу COVID-19, но за ваксинирани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads