Реклама / Ads
0| 13375 |20.07.2022 НОВИНИ

И без Зарков ГЕРБ, ДПС и БСП отново не успяха да върнат хартиената бюлетина

.
Хартиени бюлетини
След като миналата седмица комисията по конституционни и правни въпроси обсъди при липса на кворум промени в изборното законодателство, касаещо връщането на хартиените бюлетини, днес мнозинството в комисията предотврати гласуването на трите законопроектан на БСП, ГЕРБ и ”Възраждане” въпреки техните възражения.
 

Депутатите от ГЕРБ, ДПС, БСП и "Възраждане" се позоваха на правилника за работата на Народното събрание, който позволява при липса на кворум в комисиите да се проведат само изслушвания или дискусии. При тази хипотеза гласуването трябва да се проведе при следващото редовно заседание на комисията. Председателят на комисията Милен Матеев от "Продължаваме промяната" ги контрира с аргумента, че дневният ред на заседанието не е бил гласуван заради липсата на кворум и така обсъждането де факто не е било легитимно. Все пак предложението на Дани Каназирева за включване на точката в дневния ред бе подложено на гласуване, като събра само 11 гласа "за" срещу 13 - "против".


В действителност миналата седмица до същински дебат по темата не се стигна, тъй като, след като представиха законопроектите си, представителите на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Възраждане" напуснаха заседанието, а размяната на реплики продължи само между Бранимир Балачев от ГЕРБ и Стоил Стоилов от "Продължаваме промяната", който обаче не е член на комисията.

 

Извънредното заседание на правната комисия беше третият и отново неуспешен на опозицията заедно със социалистите да върнат възможността за гласуване с хартиена бюлетина. Последният беше само преди седмица, а преди това разглеждането на Изборния кодекс в пленарната зала бе спряно с помощта само на един глас - на депутата от БСП Крум Зарков.


Именно неговите колеги от социалистическата партия внесоха през април законопроект за промени в Изборния кодекс, които предлагат връщането на възможността за гласуване с хартиена бюлетина като алтернатива на машинното гласуване, както и за действителен машинен вот да се счита само този, за който има и хартиена разписка.



 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2895 |19.07.2022 Войната в Украйна, ден 145: Отново ракетни удари по Одеска област . 0| 3790 |16.07.2022 Нинова: Борисов, отново лъжете безогледно! . 0| 3337 |13.07.2022 Падна ли условието на Нинова? Министър на БСП не изключи Кирил Петков отново да е премиер . 0| 2975 |13.07.2022 Балабанов: Преговаряме с всички без ГЕРБ, ДПС и ”Възраждане”, без Асен и Кирил да са премиери

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads