Безалкохолната бира увеличава риска от диабет и затлъстяванe, алармират учени

Според германски и американски учени консумацията на две бутилки безалкохолна бира дневно е достатъчна, за да повиши нивата на кръвната захар - фактор, който увеличава риска от диабет тип 2. Напитките също водят до натрупване на инсулин в кръвта, което е сериозен предупредителен знак за появата на диабет.
При някои видове безалкохолни и нискоалкохолни бири се наблюдава и повишаване на нивата на „лошия“ холестерол и триглицеридите - кръвни мазнини, свързани с риск от сърдечни заболявания. Освен това много от тези напитки съдържат голямо количество калории, което допълнително увеличава опасността от затлъстяване.
Рязкото увеличаване на продажбите на безалкохолна бира по света отразява промяна в навиците на потребителите, като все повече хора избират да избягват алкохола в полза на „по-здравословни“ алтернативи. Въпреки че този подход е безспорно по-добър в сравнение с консумацията на големи количества алкохол, най-новото проучване недвусмислено демонстрира, че безалкохолните бири съвсем не са безвредни.
В изследването са участвали учени от Катедрата по медицина на Университетска болница „Клиники Кнапшафт“ към Рурския университет в Бохум, Германия, заедно с колеги от Катедрата по медицина на Университета на Калифорния в Сан Диего, САЩ.
Изследователите са проследили 44 здрави млади мъже, които консумирали по две бутилки безалкохолна бира от 330 мл или, като контролна група, вода, всеки ден в продължение на четири седмици. По време на експеримента били правени редовни кръвни изследвания, които показали тревожен ефект върху сърдечно-съдовата система.
Най-големи рискове са установени при безалкохолните пшенични бири и т.нар. „смесени бири“, често ароматизирани с портокалова или лимонова сода. По-леките безалкохолни пилзенски бири или такива с максимум 0,5% алкохол се оказали малко по-безопасни.
В заключение изследователите посочват: „Безалкохолната бира се консумира все повече като алтернатива на алкохолните напитки, но ползите и рисковете от нея все още не са напълно изяснени. Ние установихме, че тя има неблагоприятен ефект върху метаболизма, главно поради съдържанието си на калории и захар“.
Моля, подкрепете ни.





