Реклама / Ads
1| 3252 |06.01.2023 НОВИНИ

Безредици в Мексико след ареста на ”Ел Чапо” младши

.
Източник: Twitter
Безредици избухнаха в Мексико след ареста на Овидио Гузман, син на намиращия се в затвора мексикански наркобарон Хоакин ”Ел Чапо“ Гузман. Убити са поне седем души от силите за сигурност. Ранени са 21, като 8 от тях са цивилни.
 

Арестът предизвика вълна от насилие преди посещението на американския президент Джо Байдън, което е насрочено за следващата седмица. Той трябва да вземе участие в срещата на върха на северноамериканските лидери в Мексико Сити.


Съединените щати предложиха награда от 5 милиона долара за информация, водеща до ареста или осъждането на Овидио. 


Информацията за залавянето на сина на "Ел Чапо" бе потвърдена от министъра на отбраната Луис Кресенсио Сандовал. По думите му Овидио е бил задържан в столицата Мексико Сити.


Не е ясно дали Овидио ще бъде екстрадиран в Съединените щати като баща си, който излежава доживотна присъда.


Бунтовете са предимно в град Кулиакан в северния щат Синалоа, дом на мощния едноименен наркокартел, който "Ел Чапо" оглавяваше, преди екстрадирането му в САЩ през 2017 г.  


Общо 12 сблъсъка са се случили със силите за сигурност по информация на губернатора на щата Рубен Роча. Имало е 25 грабежа, а 250 превозни средства са били подпалени.


Неуспешна операция за задържане на Овидио през 2019 г. завърши с унижение за правителството на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор, след като арестът предизвика вълна от насилие, която принуди властите да затворят училищата и летищата на Кулиакан.


По това време Овидио, който се превърна в ключова фигура в картела след арестуването на баща му, бързо беше освободен, за да сложи край на насилственото възмездие от своя картел.


Летището на града беше обхванато от насилието, като мексиканската авиокомпания Aeromexico (AEROMEX.MX) каза, че един от нейните самолети е бил ударен от стрелба преди планиран полет до Мексико Сити. Никой не е пострадал.


Самолет на мексиканските военновъздушни сили също е бил обстрелян, съобщи федералната авиационна агенция, добавяйки, че летището в Кулиакан, както и в градовете Масатлан ​​и Лос Мочис в района на Синалоа, ще останат затворени, докато не бъде гарантирана сигурността.


Картелът е една от най-мощните организации за трафик на наркотици в света.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3491 |06.01.2023 След 3 дни и 11 вота Камарата на представителите в САЩ е без шеф . 32| 16525 |06.01.2023 Facebook ври в защита на Лена Бориславова след пошлата песен на Трифонов и сценаристите му . 0| 2878 |06.01.2023 200 хил. имейл адреса са изтекли от Twitter след хакерска атака . 15| 5515 |05.01.2023 Разследване: Русия заобикаля евросанкциите през България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads