Реклама / Ads

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

7| 6004 |16.09.2021 НОВИНИ

БХК: Чатът на Гешев с Арнаудова е поредно основание за неговата оставка

.
Българският хелзинкски комитет (БХК) призова за оставката на главния прокурор Иван Гешев заради снимките, показващи как си чати с пиара на Бойко Борисов, докато се обсъждаше на ниво комисия дали да му бъде отнето Бюрото за защита на свидетели.

Заради това от БХК са пратили писмо до самия Гешев и до ВСС. Според адвокат Адела Качаунова, директор на програмата за правна защита на Българския хелзинкски комитет, "разпространените кадри на чата между него и Арнаудова трябва да бъдат четени в контекста на проблемите, повдигнати от Европейския съд по правата на човека във все още неизпълненото от България негово решение по делото Колеви срещу България (отнасящо се до невъзможността независим орган да разследва главния прокурор по обвинения или подозрение за извършено престъпление), както и последващите мнения на Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия), междинна резолюция на Комитета на министрите на Съвета на Европа и резолюция на Европейския парламент относно липсата на механизми за такова независимо разследване.

 

Арнаудова е влиятелна фигура от обкръжението на Бойко Борисов – лидер на политическа партия ГЕРБ и премиер по времето, когато Гешев е назначен за главен прокурор чрез процедура без други номинирани, не без помощта именно на член на кабинета на Борисов – тогавашният правосъден министър Данаил Кирилов. По време на процедурата по избор на нов главен прокурор, след като научи, че за поста ВСС е номинирал само един кандидат, Кирилов отказа да се възползва от правомощията си да предложи друга, различна кандидатура.

 

Кадрите от 10 септември следва да бъдат прочетени и в контекста на това, че г-жа Арнаудова наскоро бе посочена в общественото пространство от г-н Васил Божков – бизнесмен, понастоящем обвиняем по досъдебно производство – като посредничка при предаването на крупни суми между г-н Божков и г-н Борисов през времето, в което последният бе действащ премиер, като част от твърдяна от г-н Божков корупционна схема за купуване на „чадър“ срещу проверки и санкции върху дейността на г-н Божков от страна на държавни органи.

 

Като подчертаваме, че г-жа Арнаудова се ползва с презумпцията за невиновност, както и вероятността твърденията на г-н Божков да са от изцяло клеветническо естество, следва да отбележим, че изборът на мишена на отправените от г-н Божков обвинения не е случаен. Ако г-жа Арнаудова не беше важен фактор от обкръжението на г-н Борисов, г-н Божков надали би насочил към нея хипотетично недостоверните си твърдения.

 

Силно притеснителен е самият факт, че главният прокурор общува свободно и явно свойски, като човек, познаващ продължително време пиара на политически лидер и доскорошен дългогодишен премиер – най-висшата длъжност в изпълнителната власт, – уведомявайки я за случващото се по време на негово нарочно изслушване в Народното събрание.

 

(...) Неприемлива остава и липсата на каквото и да било разследване на сигналите за корупционни практики на самия Борисов, в които посредник твърдяно се явява неговата пиарка – макар и непроверени, тези сигнали създават сериозна тревога в подбора на случаи, които прокуратурата разследва, и разрушават крехкото доверие към правораздаването в България."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 10| 2565 |16.09.2021 Иван Гешев: Законът за Бюрото по защита е писан на коляно . 11| 4439 |15.09.2021 Колко ли емоджита е пратил Гешев днес на „Pa ri Sevi Boiko“ . 11| 17559 |15.09.2021 Цветеслава Гълъбова: Росен Йорданов се изяви като адвокат на ГЕРБ и Гешев . 6| 2702 |15.09.2021 Ивайло Мирчев: Българският парламент отне на Гешев един от основните му инструменти за натиск и репресии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ