Реклама / Ads
17| 4944 |15.11.2022 НОВИНИ

Бягството на Путин - през ОАЕ, Иран, КНДР до… Марс

.
Източник: Politico
С бруталната си инвазия в Украйна руският президент Владимир Путин изложи себе си и своите поддръжници на риск от преследване заради военни престъпления. И всички те го знаят. Ако слушате речи, пресконференции и медийни изяви на руски експерти и политически фигури, ще чуете скрития страх от евентуален трибунал, пред какъвто се изправи бившият югославски лидер Слободан Милошевич.
 

Военните усилия на Кремъл се огъват пред яростните контраатаки на Украйна, а шансовете за победа намаляват и рискът от смяна на режима нараства. Поради тази причина Путин и неговите приятели със сигурност обмислят своите стратегии за бягство.

 

POLITICO разговаря с Кристин Ван ден Вингаерт, бивш съдия в Международния наказателен съд (МНС) в Хага - едно от съдилищата, които се занимават с разследването на предполагаемите зверства на Русия в Украйна. По думите на Ван ден Вингаерт всеки потенциален съдебен процес за военни престъпления вероятно ще бъде проточен и тежък – но графикът може да бъде подпомогнат от екипа на МНС, който вече събира доказателства на място.

 

Само случаят "Буча", където след изтеглянето на Русия бяха открити масови гробове и вързани трупове, вероятно ще бъде достатъчно за доживотна присъда - в случай че МНС се докопа до извършителите.

 

Мечтата на Путин, разбира се, е симпатичен наследник в Москва да му издейства споразумение и да му позволи да живее в неговия дворец или поне в уютна вила. В крайна сметка Путин даде имунитет на Борис Елцин и семейството му веднага след като самият той дойде на власт.

 

Проблемите идват, ако нещата станат наистина мрачни за Путин в Русия и той е обвиняван за десетки хиляди смъртни случаи в Украйна. Къде би могъл да избяга, за да не се изправи пред правосъдието?

 

Адвокатите на Путин вероятно биха го посъветвали да отиде в страна, която не е подписала устава на МНС.

 

Ето някои от местата, където Путин може да отиде, оценени според нивото на приятелство, което може да намери с лидерите там, вероятното качество на живот и стабилността и риска от екстрадиция...

 

Китай

 

Плюсове: Путин нарече Си Дзинпин свой  "близък“ приятел, а китайският държавник описа колегата си в Кремъл по същия начин. Двамата автократи са толкова близки, че дори се събраха на парти със сладолед, за да отпразнуват 66-ия рожден ден на Си. И след като Си наскоро осигури третия си мандат като китайски лидер - и по същество циментира доживотното си президентство - Путин едва ли ще трябва да има работа с някой друг, освен с верния си другар.

 

Минуси: Китайско-руските отношения са описани като по-скоро стратегически, отколкото истински топли. Пекин може да не иска да рискува търговията си със Запада, като дава убежище на обвинен военнопрестъпник в миналото.

 

Сирия

 

Плюсове: Сирийският президент Башар ал-Асад потърси помощта на Путин за бруталното потушаване на въстанието, което започна през 2015 г., така че какво е малко изгнание между двама дългогодишни военни престъпници?

 

Носят се слухове, че Путин се готви да премести антуража си в Алепо, ако загуби войната.

Недостатъци: Путин вероятно ще трябва да пресече въздушното пространство на Турция – и следователно на НАТО – за да стигне до Сирия, оставяйки го донякъде изложен на риск.

 

Иран

 

Плюсове: Почти мъртвата ядрена сделка между Иран и Запада означава, че Техеран няма какво да загуби от това да се приближи до Путин. Всъщност санкциите, наложени както на Русия, така и на Иран през последните години, заздравиха отношенията, като Техеран се превърна в любимия доставчик на дронове на Русия. Бонус: като се има предвид, че Путин избягва алкохола, публичната забрана за пиене вероятно няма да го смути.

 

Минуси: Продължаващите масови протести срещу авторитаристите на власт означават, че дните на режима може да са преброени - и там ще отиде безопасното убежище на Путин. Приятелите на аятоласите може да не са популярни през следващите месеци и години. Путин не би искал да има същата съдба като руския дипломат и поет от 19-ти век Александър Грибоедов.

 

Северна Корея

 

Плюсове: Северна Корея - друг известен доставчик на руски оръжия, има млад "върховен лидер“ начело, който не показва никакви признаци, че скоро ще загуби властта си. Докато голяма част от нацията живее в бедност, семейство Ким имат богат начин на живот.

 

Минуси: Строгите правила, които управляват ежедневието в Пхенян, означават, че държавата контролира всичко - от дрехите, които хората носят, до техните прически и използването на жаргон. Освен това винаги има риск ядреното дрънкане на оръжие на Ким Чен-ун да завърши със сълзи.

 

Обединени арабски емирства

 

Плюсове: Путин ще върви по утъпкан път, ако потърси убежище в ОАЕ. Афганистанският президент Ашраф Гани избяга в страната след превземането на талибаните миналата година и се твърди, че е бил лекуван месеци в петзвезден хотел; бившият испански крал Хуан Карлос прекара две години в страната, след като беше свързан с разследване за предполагаема корупция. Освен това ОАЕ описаха руските въздушни удари в Сирия като атаки срещу "общ враг“.

 

Минуси: Враговете на Путин биха видели ОАЕ като доста лесно място за извършване на удар.

 

Саудитска Арабия


Плюсове: Отношенията на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман с Русия на Путин се подобряват през последната година, като връзките се задълбочават въпреки нахлуването в Украйна. Двете петролни суперсили координират своите енергийни политики и споделят общи ценности, когато става въпрос за това как управляват своите страни и как се отнасят към журналисти, които не следват линията на държавата.

 

Недостатъци: Когато се стигне до натиск, САЩ могат да поискат услуги в Рияд. Освен това в Сирия Путин застана на страната на режима на Асад, който също е подкрепян от Иран – главният враг на Саудитска Арабия. Саудитците в отговор увеличиха подкрепата си за бунтовниците. Така че може да има известно напрежение.

 

Кауч-сърфинг в турското имение на Шрьодер

 

Плюсове: Турция не е член на Международен наказателен съд, така че няма риск от екстрадиция на този фронт. И тъй като президентът Реджеп Тайип Ердоган действа като посредник в преговорите между Москва и Киев, не би било извън сферата на възможността Путин да сключи сделка, която включва амнистия в страната му.

 

Има и друга положителна страна в избора на Турция: Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, доскоро член на управителните съвети на руската петролна компания Роснефт и газовия гигант Газпром, е един от най-близките приятели на Путин – и използва скромната си заплата, за да купи ваканционно имение в Турция. Със сигурност Шрьодер има място на дивана си за стар приятел.

 

Минуси: Има очевиден проблем с този план - не може да се даде амнистия срещу военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

 

Свободната стая на Меркел в Берлин

 

Плюсове: От царистите, които избягаха от болшевиките по време на революцията, до членовете на опозицията, бягащи от все по-царската Русия на Путин сега, Берлин отдавна е магнит за руската диаспора. Путин може да обмисли да се обади на друг бивш германски канцлер: Ангела Меркел може да има място за стар приятел в скромния си апартамент. Въпреки че Меркел не може да се състезава с Шрьодер по отношение на приятелството, тя винаги е подкрепяла енергийната политика и тръбопроводите на Путин и двамата можеха да разговарят или на немски, или на руски.

 

Недостатъчи: Германия (заедно с Франция, Полша и други) е започнала собствено разследване на предполагаеми руски военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Украйна, с цел да изправи отговорните пред собствените си съдилища съгласно механизма на универсалната юрисдикция.

 

Унгария

 

Плюсове: В рамките на ЕС Унгария вероятно е най-добрият залог на Путин за убежище. Премиерът Виктор Орбан се от всеобщите европейски решения, когато става дума за налагане на санкции на Русия в отговор на войната й срещу Украйна, отказа да изпрати военна помощ на Киев и дори подписа газова сделка с Кремъл след инвазията.

 

Минуси: Влизането в ЕС би било лоша идея. Въпреки отстъплението на върховенството на закона в Будапеща, страната е подписала споразумение с Международния наказателен съд и е страна по системата на Европейската заповед за арест.

 

Колонията на Мъск на Марс

 

Плюсове: Шефът на Twitter Илон Мъск изглежда смята, че има “мирен план“ за прекратяване на войната на Русия срещу Украйна. Може би основателят на SpaceX би могъл да вложи парите си и да даде на Путин убежище в колонията му на Марс - доста извън юрисдикцията на Международния наказателен съд.

 

Минуси: Местата в ракетите на SpaceX не са евтини и всеки знае, че Мъск не дава нищо безплатно. Така че Путин ще трябва да бръкне дълбоко в джобовете си (или възглавниците на дивана), за да плати билета си. Съобщава се, че струва 55 милиона долара само за да стигнете до Международната космическа станция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3512 |15.11.2022 Доц. Киселова: Избори през март или 2 в 1 през октомври? В момента само се маркират територии . 0| 2660 |14.11.2022 Наташа Пирц Мусар е първата жена президент на Словения . 6| 5115 |14.11.2022 Бившият руски премиер Касянов: Изтеглянето от Херсон е сигнал, че Путин губи войната . 0| 2724 |14.11.2022 Безработицата при завършилите висшисти през последните 5 г. е рекордно ниска

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads