Реклама / Ads
0| 2659 |14.11.2022 НОВИНИ

Наташа Пирц Мусар е първата жена президент на Словения

.
Източник: БГНЕС
Словения избра първата жена президент. Независимият кандидат Наташа Пирц Мусар спечели снощи втория тур на президентските избори. Тя беше подкрепена от 54% от избирателите, а опонентът ѝ, който е бившият външен министър Анже Логар, получи 46% от гласовете. До голяма степен президентът има представителна функция.
 

54-годишната Наташа Пирц Мусар е адвокат в сферата на медийното право и човешките права. Тя е работила като журналист и телевизионен водещ. Сред клиентите ѝ е бившата първа дама на САЩ Мелания Тръмп, която е от словенски произход.

 

В речта си при обявяването на победата тя обеща да бъде президент на всички словенци и обяви за свои приоритети човешките и конституционни права, висококачествено здравеопазване и сигурност: "Словения има президент, който вярва в Европейския съюз, вярва в демократическите ценности, върху които е изграден Европейският съюз, и не на последно място словенската конституция е базирана на тези ценности. Искрено вярвам, че останалите държави от Западните Балкани също имат място в ЕС. Словения винаги е подкрепяла присъединяването на тези страни", заяви Наташа Пирц Мусар,съобщава БНТ.


Резултатите от балотажа са пореден удар за консерваторите след неуспеха им на парламентарните избори през април. Анже Логар, който беше подкрепен от дясноцентристката Словенска демократическа партия, поздрави за победата новоизбрания президент на страната: "Вярвам, че ще удържи на думата си и ще бъде президент на всички нас. Наташа ще бъде добър президент, ако се вслушва в нас. Ще има подкрепата ни, когато различията трябва да бъдат преодолявани. Призовавам всички, които гласуваха за мен, да поздравят нашата първа жена президент", допълни Анже Логар.


Президентът на Словения има до голяма степен представителна функция. Вторият петгодишен мандат на настоящия държавен глава Борут Пахор изтича през декември.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3193 |07.11.2022 Украйна получи първата доставка на системи за противовъздушна отбрана NASAMS . 0| 2797 |31.10.2022 България валидира първата пощенска марка в Европа на тема ”Киберсигурност” . 2| 7170 |29.10.2022 ”Уестингхаус Електрик” ще построи първата атомна електроцентрала в Полша . 1| 2714 |26.10.2022 Радев започва консултации за кабинет, първата среща е с ГЕРБ-СДС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads