Реклама / Ads
3| 5973 |14.02.2019 НОВИНИ

БиБиСи: Българи ръководят мрежа за продажба на кучета за боеве в Европа

.
Медията успява да заснеме със скирта камера договорката, която прави българина. След излизане от задедението го снима отново, но той отрича разговора.
Британската телевизия БиБиСи показа българи, които ръководят международна мрежа за кучешки боеве. След заснет със скрита камера репортаж с предложение за подходящо куче, за което се предлагат и всички документи, Ивайло Николов отказва да каже пред камерата защо търгува с животни, използвани в незаконни битки, водещи до смърт.
 

Разследване на британския телевизионен канал Би Би Си разкрива мрежа за организиране на кучешки боеве и търговия с обучени за битки кучета. Организираната престъпна група е ръководена от българи. От чуждестранната медия са установили, че основният организатор на мрежата е Ивайло Николов от Русе. Той е собственик на развъдник за питбули и на фирма за превоз на животни. Полицията в Русе се е активизирала вече да проверява. За сега е ясно само че Николов няма досие и няма информация да е криминално проявен до мемента.

 

Разследващите под прикритие успяват да поръчат питбул от Молдова, който трябва да им бъде доставен в България срещу 3000 евро. Животоното е снабдено с издаден от български ветеринарен лекар паспорт. Предполага се, че Николов е доставял животни в поне 29 страни от целия свят. В репортажа на Би Би Си са показани и кадри от бой между питбули, в който ясно се чува българска реч.

 

Кучетата не правят това естествено, казват експерти за британската медия. По думите им животните се обучават от мъже, които се усмихват, насърчават ги и слагат залози, тъй като животните им се разкъсват.

 

Ивайло Николов е 37-годишен, интелигентен, приветлив, говорещ английски българин от Дунавския град Русе, който се намира в северната част на страната, пише БиБиСи. Иво, както го опознават има фирма, която купува, продава и транспортира кучета по целия свят. Балканите се превърнаха в център на европейския бизнес за борба с кучета, отбелязва медията. Иво обича да документира работата си във Facebook. Организаци, която се бори срещу жестоките спортове с кучета е събрала постовете му, то които ставя ясно, че е пътувал до близо 29 страни, включително Великобритания, с кучетата си.

Сред статутните и постове му се виждат и интересни улики, като например една снимка, която показва, че животните, които транспортира, не са само за домашни любимци. Куче е разкъсало решетките на клетката си, и се е разкървавило докато го прави. На други места Иво се е изтървал и е изплъзвал и терминологията, с която си говорят когато става въпрос  за борба с кучета.

 

От българския офис на международната организация за защита на животните "Четири лапи" са категорични, че разкритията изискват незабавна намеса на полицията и прокуратурата. Те настояват за пълно разследване за установяване на имената на всички участници в схемата, включително и на ветеринарните лекари, издавали паспорти на животните, съобщава news.bg.

 

О т 2011 г. организирането и участието в боеве с животни е инкриминирано в България. Наказанието е затвор до 5 години и глоба до 10 000 лв., напомнят от организацията и посочват, че през последните години почти не са разкривани подобни престъпления.

Слабата разкриваемост на боевете с животни у нас се дължи както на липсата на практика, така и на затворения кръг от хора, много от които с големи финансови възможности, които се занимават с тази престъпна дейност, твърдят от "Четири лапи".

 

Може да видите кадрите на БиБиСи ТУК

Предупреждаваме, че съдържат сцени, които не са за всеки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4182 |14.02.2019 WWF: В България няма живи реки, рибите са застрашени от измиране . 2| 3770 |14.02.2019 ”Евробарометър”: 53% от българите над 15-години вярват в ЕС . 0| 3727 |14.02.2019 ЧЕЗ България бе отличена като най-значим корпоративен партнъор за SOS детски селища в България . 3| 4133 |13.02.2019 ЕП гласува с билзо 4 млрд. лв. повече пари за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads