Реклама / Ads

6| 15284 |02.04.2019 ЪNDERGROUND

Бисер Лазов, кредитираните от КТБ медии и ”невидимият” Делян Пеевски

.
Български медиен съюз - снимка от учредяването:Тодор Батков, Валери Запрянов, Тошо Тошев, Светлана Шаренкова, Петьо Блъсков и Делян Пеевски Източник: БГНЕС
Основният свидетел по „Делото КТБ“ Бисер Лазов твърди, че никога не е виждал Делян Пеевски. След затварянето на банката Лазов и обкръжението му от другите свидетели на прокуратурата участват в интересни сделки по придобиване на определени медии. Не са особено изгодни сделките, но как иначе после зам.-главния прокурор Иван Гешев ще брани Лазов от медиите и ще твърди, че и той самия никога не попадал на данни за финансиране от КТБ на медии свързани с Пеевски и майка му Ирена Кръстева.

Предстои на следващото заседание по „Делото КТБ“ Лазов да разкаже за посещението си във Виена, когато се е видял за последно за Цветан Василев, но едва ли ще разкаже кой го е  чакал на летището тук и как е отведен директно в хотел „Берлин“. Има очевидци, които познават Лазов и са били на летището. Вярно, може и да не е виждал Делян Пеевски в банката, но това не значи, че не го е виждал на друго място.

 

Темата за медиите на депутата от ДПС Делян Пеевски, медиите около Пеевски, медиите зад него и медиите, които го наричат „нашия издател“ е доста актуална напоследък, особено след като „Свободна Европа“ публикува документи и попита зам.-главния прокурор Иван Гешев за кредитирането им от КТБ. Документите, публичните регистри и данните показват друго, ние също и преди сме писали за това. Бисер Лазов не просто е виждал Делян Пеевски.

Още през лятото на 2014 г. бе публикувана информация, че три фирми, които са сред едрите кредитополучатели от КТБ - "Сайга консулт", "Булит 2007" и "БГ корпорейшън", са отпуснали общо 34 млн. лв. към фирмите, които издават "24 часа", "Труд", "Преса", "Тема", "Струма", сайта blitz.bg и други.  Въпреки че формалният контрол на финансиращите дружества е бил в банката, по думите на издатели бенефициенти, цитирани от Капитал, полученият заем представлявал "акционерното участие на Делян Пеевски".

 

През юли 2015 г. подставено лице на Бисер Лазов купува, вестник „Преса” и списание „Тема. Поставеното лице е Юлия Илиева, касиерката на така наречената от Лазов „каса на Цветан Василев“. От кратко съобщение, публикувано на 13-а страница във вестника „Преса“, става ясно, че акционерите Тошо Тошев и Валери Запрянов в „Обединени свободни медии“ АД са прехвърлили акциите си от капитала на нов собственик – „Интегрирани пътни системи“ АД (ИПС). Мажоритарния собственик в „Интегрирани пътни системи“ е дружеството „Евробилд проект“, а в съвета на директорите влизат Юлия Илиева и „Евробилд проект“. Не е ясен произхода на средствата за тази сделка.

 

Новият собственик на изданията е също длъжник на КТБ. Според информацията от Търговския регистър „Интегрирани пътни системи“ е регистрирана в село Скриняно, Кюстендилско. Компанията е с предмет на дейност строителство и ремонт на пътища и пътни съоръжения, промишлено и гражданско строителство, външнотърговска дейност и други. Дружеството дължи около 100 милиона на КТБ.

 

„Обединени свободни медии“ АД, е във фактически фалит към момента на сделката, защото има огромни необслужвани задължения към фирмата „БГ Корпорейшън“ в размер на над 2.5 млн. лв.  Кредиторът „БГ Корпорейшън“ е поискал обявяването в несъстоятелност на „Преса“ още през 2014 г. Вероятно Делян Пеевски е обещал на Тошо Тошев да не връща тези милиони и затова е разпоредил Лазов да придобие чрез „Интегрирани пътни системи“ изданията. Но „Интегрирани пътни системи“ дължи стотици милиони и също е в несъстоятелност. През май 2015 г. Националната агенция за приходите налага запор върху акциите, които „Интегрирани пътни системи“ притежава в производителя на цигарени филтри и опаковки „Юрий Гагарин“.

 

Процедурата е предприета заради съмнение, че то няма да плати публично вземане за 13 млн. лв. Предварителна обезпечителна мярка е наложена и на мажоритарния собственик в „Интегрирани пътни системи“ – „Евробилд проект“.

 

Общо три  са водещите фирми на медийния пазар, които са получили чрез дружества заеми от КТБ. Това са „ГМ Прес“ АД , издател на в-к  „Стандарт”, с главен редактор Славка Бозукова,  „Обединени Свободни Медии“ АД , издател на в-к ”Преса”, с главен редактор Тошо Тошев  и „Про Нюз България“ АД. Общият дълг на издателите е около 30 000 000 лева, без дължимите лихви.


.

Снимка: Майката на Делян Пеевски Ирена Кръстева и Славка Бозукова

 

Първоначалният кредитор на „ГМ Прес“ АД e „Булит 2007“ ЕООД. Сумата е около 14 000 000 лв. без дължимите лихви. Кредитор на „Обединени Свободни Медии“ АД е „БГ Корпорейшън“ ЕООД. Сумата тук е около 3 000 000 лв., отново без дължимите лихви. Кредитор на  „Про Нюз България“ АД е „Сайга консулт“ ЕООД за сумата от около 13 000 000 лв. без дължимите лихви.

 

И трите кредитирани издателски фирми не плащат своите задължения, вследствие на което през лятото на 2014 г., техните първоначални кредитори  подават молби за обявяването им в несъстоятелност. Но издателите продължават да не изпълняват задълженията си по договорите за заем с „Булит 2007“ ЕООД, “Сайга консулт“ ЕООД и „БГ Корпорейшън“  ЕООД, в резултат на което самите им кредитори се превръщат в неизрядни длъжници на КТБ.

 

Явно притеснени, че може все пак някой да им потърси отговорност за бездействието, няколко дни преди да бъдат сменени от синдици, квесторите на КТБ подават искания за обявяване в несъстоятелност на „Сайга консулт“ ЕООД и „БГ Корпорейшън“ ЕООД. Както се вижда от резултата – твърде късно. Както знаете, квесторите Елена Костадинчев и Станислав Лютов бяха назначени от БНБ в затворената банка, а в момента са обвиняемия за безстопанственост „в особено големи размери“.  

Как се включва Бисер Лазов и дружината му тук?  Чрез няколко финансови схеми, прости, но ефикасни, Лазов става кредитор на трите издателски фирми. Лошото за изданията е, че  и новите им кредитори също са неизрядни длъжници на КТБ АД. „Интегрирани пътни системи“ е кредитор на „Обединени Свободни Медии“ АД, „Консулт АВ“ ЕООД на „ГМ Прес“ АД,  „ТЦ-ИМЕ“ АД  (където друг ключов свидетел по делото КТБ – Теодора Танева) на „Про Нюз България“ АД. Тази схема никого не тревожи, защото всички са над тези неща.

 

Например фирмата на Венелина Гочева – „Про нюз”, издател на „24 часа”, има получен кредит от 6,5 млн. евро от компанията „Сайга консулт”, която е кредитирана от КТБ. Тази фирма дължи на банката общо над 60 млн. лева. Когато месец-два преди да затворят банката фирмата тръгва да си иска парите от Гочева, тя отказва да получи нотариалната покана. Докато „Сайга Консулт” все още не е в несъстоятелност, прави постъпки в съда да обяви „Про нюз” на „24 часа” в несъстоятелност. Тогава се намесва „ТЦ-ИМЕ“.  Управител на фирмата е един от сегашните свидетели срещу Цветан Василев – Теодора Танева. Появява се в делото на Гочева, показва договор, че е купила дълга на Гочева от „Сайга Консулт” и така фирмата на Гочева се спасява от фалит.

 

За съдбата на издания четем по страниците им, там се вижда кого наричат „нашия издател“, към кого са насочени плювалниците им и ако някой иска, може да провери финансирането им през годините.

 

А Бисер Лазов никога не е виждал Делян Пеевски. Гешев явно винаги ще твърди, че по „Делото КТБ“ Пеевски го няма никъде. Всичко това обаче са думи, хвърлени в общественото пространство. Както казват бабите „хвърляй брашно, прави мъгла“.

 

Екип Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 1| 10810 |25.03.2019 Основният свидетел на прокуратурата Бисер Лазов участва пряко в атаката срещу „Дунарит“ (ІІ част) . 8| 14070 |21.03.2019 Прокурорският свидетел Бисер Лазов участва пряко в атаката срещу „Дунарит“ /документи/ . 4| 10329 |12.03.2019 Свидетели на прокуратурата се изпокриха, спецсъдът нареди Бисер Лазов да се яви в залата . 8| 19235 |20.02.2019 СГС чака обяснения от Бисер Лазов откъде е намерил 1 млн. лева
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ