Реклама / Ads
15| 4959 |05.05.2011 НОВИНИ

Хр. Бисеров: Цветанов лично е разпоредил 142 СРС-та

.
Цветан Цветанов Източник: Булфото
Цветан Цветанов е използвал 142 пъти правомощието си да разпорежда СРС-та през изминалата година, съобщи депутата от ДПС Христо Бисеров. Според него това прави по три лични разпореждания на министъра на седмица.
 

Народният представител от Движението за прави и свободи е новият ротационен председател на парламентарната подкомисия за контрол на СРС-та. Използването на тайни методи се е увеличило три пъти за последните две години. Две трети от тях са по искане на прокуратурата. Това сочи отчетът на комисия за миналата година.

15 864 са исканията за 2010 г. по отношение на 5 763 лица, веществените доказателства са 3388, но това не означава, че всички са използвани по делата, посочи още Бисеров. Драстично голям е достъпът на службите до трафични данни – 50 хиляди. “Става дума за разпечатки от телефон или за Интернет адресите. Отбелязвам, че около 30 000 от тях са през прокуратурата, което не подлежи на съдебен контрол, което означава, че останалите 20 000 са със съдебен контрол”, каза Бисеров.

Комисията днес е решила да започне тематична проверка за това как през изминалата година и през предходните година са се прилагали правилата по Закона за СРС-ата. Единият от текстовете, за които е станало дума е член 18, според който министърът сам без съдия и прокурор има право да разпорежда прилагането на СРС.

“Това е едно изключение и ние трябва да знаем как то се прилага”, посочи Бисеров. Подобно приложение на това правомощие е упражнено и по делото срещу министър Николай Цонев, Тенчо Попов и съдия Петър Сантиров, припомни той и допълни, че комисията ще провери и този случай. На миналото съдебно заседание по делото стана ясно, че зам.-градският прокурор Роман Василев се е обадил по телефона на вътрешния министър и си е поискал да включат на слушалка следователя Петьо Петров. Подобен е бил и казусът при прилагането на СРС-ата спрямо Ваньо Танов.

Другият текст, който ще бъде проверен чрез практиката е прилагането на чл. 12, ал. 2, когато се използват СРС със съгласието на дадено лице, посочи Бисеров. Там също не било ясно дали законът се спазва стриктно, защото целта трябва да е опазването на живота и здравето на лицето, уточни новият председател на подкомисията. Имало данни, че понякога този текст се използва за заобикаляне на другите изисквания за прилагане на СРС-ата, добави Бисеров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 69| 6569 |04.05.2011 Цветанов: Гоце да каже как бореше Октопода . 2| 4735 |04.05.2011 Цветанов се среща с посланиците у нас . 17| 4956 |03.05.2011 Цветанов: Няма външни заплахи за България . 23| 7416 |02.05.2011 Забъркват Цветанов в нов скандал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads