Реклама / Ads
17| 4975 |03.05.2011 НОВИНИ

Цветанов: Няма външни заплахи за България

.
Цветан Цветанов Източник: Булфото
Пред страната ни вече ги няма тези предпоставки за външна заплаха отпреди години и затова фокусът на стратегията е вътрешната сигурност, заяви вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. По думите му през последните 15-20 години се наблюдава организирана престъпност, корупция и симбиоза между политическите партии и организираната престъпност.
 

Той присъства на конференция на тема „Национална стратегия в областта на миграцията, убежището и интеграцията".

„Ликвидирането на Осама бин Ладен е спечелена битка", заяви вицепремиерът. Цветанов обаче изтъкна, че „оттук нататък сме изложени на още повече предизвикателства".

Министърът открои сред тях координацията, обмяната на информация в реално време и доверието между партньорите. По думите му, повече от всякога всяка една страна се нуждае от съвместна работа с евроатлантическите партньори.

Вицепремиерът е категоричен, че няма страна, изолирана от трансграничната организирана престъпност и тероризма. Той посочи, че България вече е част от ЕС и предстои да се присъедини към Шенгенското пространство.

Според Цветанов по темата национална сигурност, политиката трябва да отиде на заден план и да има консенсус. Той благодари на парламентарните сили, участвали активно в дебата за стратегията за национална сигурност, както и на неправителствените организации.

"Основен акцент в нея е гражданинът и подобряване координацията и взаимодействието с всички евроатлантически партньори", коментира вицепремиерът. По думите му, за пръв път се залага не само на чистото понятие сигурност, но и на други секторни политики, които са разглеждани като взаимносвързани.

"Основният подход, по който ние тръгнахме, беше приемственост и да имаме предвид всичко, което беше правено от предишните правителства и работни групи", подчерта Цветан Цветанов и допълни, че документите вече са приети. Той обясни, че това са основополагащи документи, много актуални във връзка със събитията в световен мащаб.

На официалното откриване на конференцията присъстваха още зам.-министър Веселин Вучев, главният секретар на МВР Калин Георгиев и ръководителят на отдел "Обществен ред и сигурност" в Баварското държавно министерство на вътрешните работи Хубертус Андре.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5754 |03.05.2011 Екип на ВМА връща проф. П. Константинов в България . 4| 7800 |03.05.2011 Земеделието родило 145 милионери в България . 21| 5278 |02.05.2011 След смъртта на Осама и България на прицел . 13| 5442 |02.05.2011 България в петролна криза, Трайков стреснат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads