Реклама / Ads
21| 5277 |02.05.2011 НОВИНИ

След смъртта на Осама и България на прицел

.
проф. Владимир Чуков
Българите също ще бъдат на прицела на „Ал Кайда”, макар да сме част от "задната колона”. Това казва арабистът проф. Владимир Чуков по повод последните събития, свързани със убийството на Осама бин Ладен и това, което се случва по света.
 

В интервю за БиТиВи ученият коментира, че мното трудно може да се прогнозира каква ще бъде отмъстителната тактика на терористичната организация. Важно е обаче да се знае, че повечето от жертвите на терористите са мюсюлмани, а не християни, подчертава арабистът и припомня, че най-големите удари по Европа от страна на „Ал Кайда” са били през 2003 и 2005 година - в Испания и Великобритания.

„Спящите клетки са навсякъде. Много трудно е да предвидим докъде ще бъдат мобилизирани, докъде ще бъдат готови да нанесат своите отмъстителни удари. Предполагам, че на този етап се счита, че западните интереси в Арабския свят ще бъдат първата мишена за подобен тип реакции”, казва още Чуков.

Смъртта на Осама бин Ладен е „психологически край на най-кървавата страница в съвременната американска история. Началото е на 11 септември 2001 година. Почти 10 години по-късно главният виновник беше убит. Беше реализирано възмездие, посочи експертът. Според него обаче не може да става въпрос за ликвидация на „Ал Кайда”.

Проф. Чуков не изключва осъществяването на съответно отмъщение след убийството на лидера на организацията. „Най-вероятната страна, в която ще се предприемат подобни акции, е Йемен, тъй като се счита, че там „Ал Кайда” е най-силна. Но не можем да изключваме терористични актове и в други части на света”, коментира арабистът.

Според проф. Чуков все още не може да се говори кой ще бъде наследникът на Осама, много възможно е да има вътрешна борба.

Преди 2-3 години имаше много силни спекулации, че синът му Саад е този, който най-вероятно ще го наследи, за да даде самото име на организацията. Оттогава насам обаче нищо не се говори. Счита се, че има много силна борба между египетското крило, което е представено от Айман ал Зауахири и от йеменците, от където произхожда самият Осама бин Ладен, обяснява професорът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5440 |02.05.2011 България в петролна криза, Трайков стреснат . 181| 9819 |30.04.2011 Ив. Костов: Русия рекетира и заплашва националната сигурност на България . 18| 6750 |30.04.2011 Цветанов: България е в ръцете на европейските политици; готови сме за Шенген . 43| 6256 |30.04.2011 Дж. Уорлик: Не се намесвам във вътрешните работи на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads