Реклама / Ads
8| 3423 |15.02.2023 НОВИНИ

Битка за ”всеки сантиметър украинска земя”. Боевете в Бахмут продължават

.
Тежките сражения в Източна Украйна продължават. Битката за Бахмут е изключително ожесточена. Съобщава се, че украинските сили са взривили мост близо до източния град - знак, че може би планират да се оттеглят от района, което би дало на Русия значителен, символичен тласък преди първата годишнина от войната. Украйна отрича.
 

Съобщава се, че взривеният мост се намира между Бахмут и Константиновка, следващият голям град под украински контрол.

 

Освен взривения мост, регионалната администрация на Донецк обяви нови мерки, ограничаващи достъпа на журналисти до Бахмут в понеделник, позовавайки се на опасност руските разузнавателни групи да се опитат да проникнат в града. Също в понеделник руското министерство на отбраната обяви победа над Красна Хора, селище северно от Бахмут. 

 

Украинската страна обаче отрича. 

 

Украйна и нейните западни съюзници заявиха през изминалата седмица, че Русия вече е започнала нова офанзива през линията на съприкосновение в опит да спечели позиции, преди да пристигнат нови западни доставки през пролетта.

 

Късно във вторник президентът на Украйна Володимир Зеленски описа ситуацията на фронтовата линия като “изключително трудна“, особено в Донецк и Луганск.

 

“Това е буквално битка за всеки метър украинска земя“, каза Зеленски във вечерното си обръщение към нацията.

 

Руска победа в Бахмут би дала тласък на Кремъл след месеци на неуспехи и би била трамплин към битката за следващите два големи града, контролирани от Украйна. Евгений Пригожин, ръководителят на групата Вагнер, чиито наемници се бият от месеци за превземането на Бахмут, обаче каза, че битката далеч не е приключила. По думите му има силно съпротивление. Той каза, че Украйна става по-активна. 

 

Говорителят на Белия дом Джон Кърби каза, че руските сили са постигнали постепенен напредък през последните ден-два в нападението си над Бахмут, но не е ясно дали градът ще падне под техен контрол. Руските сили сега окупират райони на север и юг от Бахмут и се опитват да победят украинските сили, като непрекъснато хвърлят потоци от пехотни войници към украинските фронтови линии - разчитат повече на жива сила, отколкото на бронирани превозни средства.

 

Битката за контрол над Бахмут започна през юни и се превърна в една от най-кървавите битки на войната, като Русия концентрира огромен брой ресурси за превземането на града.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6913 |08.02.2023 Битката за Бахмут - в обръча руснаци и украинци воюват на живот и на смърт . 35| 3175 |14.01.2023 Зеленски: Битката за Соледар продължава . 3| 3260 |05.01.2023 Атанас Атанасов: В провинцията се случват важни неща, водим тежка битка за Пловдивския панаир! . 0| 3108 |20.12.2022 Китайската технологичен гигант Xiaomi Corp съкращава 10% от служителите заради битката с Covid-19 в страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads