Реклама / Ads
43| 6264 |05.03.2023 НОВИНИ

В Бахмут ври и гори, Киев твърди за руски загуби от 500 души на ден

.
Бахмут
По данни на Киев руските въоръжени сили търпят огромни загуби в боевете за град Бахмут в Източна Украйна, съобщи БТА. Цитиран е украинският министър на отбраната Олексий Резников, който пред германско издание казва, че руснаците дават "до 500 убити и ранени всеки ден".
 

Пред в. "Билд ам Зонтаг" Резников заявява, че руските войници са просто "пушечно месо" в използваната от Москва "тактика на месомелачката".


ДПА подчертава, че данните не могат да бъдат проверени по независим път. Около града се водят ожесточени боеве от месеци, припомня БТА. Особено активни в района са частите на наемническа компания "Вагнер". Нейният ръководител Евгений Пригожин, смятан за близък до Кремъл, вербуваше хора от руски затвори. Твърди се, че жертвите сред тези затворници са изключително много.


Пригожин обяви още на 2 март, че "Вагнер" е около центъра на Бахмут, но до този момент няма официален руски източник, който да твърди за напредък.


Руските сили изглежда са постигнали позиционно предимство за обходна маневра с цел завземане на някои квартали, пише Институтът за изучаване на войната във всекидневната си сводка за вчерашния ден но, според американските анализатори, руснаците не успяват да принудят украинските сили да отстъпят. Изготвилите справката не очакват в близко бъдеще градът да бъде обкръжен.


Според Резников, цитиран от БТА, Бахмут е "символично място за руснаците", поради което те полагат и такива усилия да го превземат. Завземането му обаче ще е без значение за по-нататъшния ход на бойните действия в Донбас, изтъкна той пред "Билд ам Зонтаг".


Преди Киев също придаваше на града голямо значение. Украинският президент Володимир Зеленски го наричаше "крепостта Бахмут" и заявяваше, че той няма да бъде изоставен. Напоследък обаче тонът се смекчи, като се допуска и възможността градът да падне. При все това Украйна иска да удържи позициите си възможно най-дълго, отчасти защото битката коства на руските войски много време и сили, отбелязва ДПА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 3402 |03.03.2023 Според ”Вагнер” Бахмут е обкръжен . 12| 4111 |02.03.2023 Москва: Украински диверсанти водят бой в Брянска област! Киев: Провокация - класическа, преднамерена! . 10| 3765 |01.03.2023 Британското разузнаване: Русия с втора площадка за дронове, разположена по-близо до Киев . 20| 4628 |01.03.2023 Битката за Бахмут продължава. Украинците допускат стратегчиеско отстъпление

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads