Реклама / Ads
14| 3199 |06.03.2023 НОВИНИ

Военният министър на САЩ: Падането на Бахмут няма да обърне хода на войната за Русия

.
Лойд Остин
Град Бахмут в Източна Украйна има по-скоро символично, отколкото оперативно значение, и падането му не означава непременно, че Москва си е върнала инициативата във войната. Това заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, цитиран от ”Ройтерс”.
 

Битката за Бахмут продължава вече седем месеца. Руска победа в превърнатия в руини град би дала на Москва първата голяма награда в скъпо струващата зимна офанзива.


Мисля, че това е по-скоро със символична, отколкото със стратегическа и оперативна стойност, посочи Остин по време на посещение в Йордания.


Руската артилерия нанася удари по последните пътища за излизане от града в опит да го обкръжи напълно. Основателят на частната военна компания "Вагнер", която води атаката, обаче предупреждава, че Москва не дава на бойците му необходимите боеприпаси.


Остин отбеляза, че ако украинските сили решат да се препозиционират западно от Бахмут, той няма да счита това за стратегическа неуспех.


Групата "Вагнер" често действа автономно от редовната армия или дори в конкуренция с нея. През уикенда Пригожин се оплака, че боеприпасите, които Москва е обещала на частната армия, не са доставени.


Пригожин редовно критикува руската военна йерархия и миналия месец дори обвини министъра на отбраната Сергей Шойгу и други в "държавна измяна" за задържане на боеприпаси.


Остин намекна за различията между "Вагнер" и руските военни, заявявайки: "Мисля, че пукнатините са налице..."


"Бих казал, че силите на "Вагнер" са малко по-ефективни от руските сили. Не виждаме представяне за пример от руските сили", посочи той.


Преди ситуацията за украинските сили да се усложни, Киев също придаваше на Бахмут голямо символично значение.


Украинският президент Володимир Зеленски говореше за "крепостта Бахмут", уверявайки, че тя няма да бъде изоставена. Оттогава тонът му обаче стана по-умерен и падането на града вече се счита за възможно.


Въпреки това Украйна иска да задържи позициите си възможно най-дълго, отчасти защото битката коства на руските войски много време и сила.


Продължилата месеци битка за Бахмут, в който в момента живеят само около 5000 от общо 70 000 жители, е една от най-кървавите битки на изтощение по време на едногодишната руска инвазия. Бахмут не е особено голям град, но след многомесечни усилия за удържането му има сериозно символично значение за украинската армия. Самият Володимир Зеленски обаче вече заяви, че ще защитават града, "докато има смисъл".


Институтът за изследване на войната (ISW) съобщи в края на миналата седмица, че действията на Киев може да сочат предстоящо украинско изтегляне от части на града. В него се казва, че украинските войски може да "извършат ограничено и контролирано изтегляне от особено трудни участъци на Източен Бахмут", като същевременно се стремят да попречат на руското движение там и да ограничат изходните маршрути на запад.

 

Превземането на Бахмут не само ще даде на руските бойци рядка победа на бойното поле след месеци на неуспехи, но може да прекъсне снабдителните линии на Украйна и да позволи на силите на Кремъл да напреднат към други украински крепости в източната част на Донецка област.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3873 |05.03.2023 Министър Гечев за цените: Играчите на пазара прекалиха и не го разбраха . 16| 4396 |05.03.2023 Гешев с люта атака срещу министър Демерджиев заради купуването на гласове . 6| 3217 |05.03.2023 Скандалът в Народния: Ще накаже ли министър Найденов директора Василев . 3| 3417 |04.03.2023 Министър Росица Карамфилова: Многократно е сигнализирано за нарушенията с въглеродните емисии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads