Реклама / Ads
13| 3105 |07.03.2023 НОВИНИ

Битката за Бахмут продължава

.
Продължават тежките сражения за Бахмут. Висшите украински генерали обещаха да продължат да защитават източния град, превърнал се в арена на едни от най-жестоките битки в хода на войната в Украйна. Президентът Володимир Зеленски заяви, че армията не се изтегля, а напротив - отбраната му ще бъде увеличена двойно. Руските сили се борят да затегнат обсадата си и да осигурят първата си голяма победа на бойното поле от повече от шест месеца.
 

Войските на Кремъл се опитват да превземат Бахмут от месеци. Според Москва това би било стъпка към постигането на целта за превземането на целия околен регион Донбас. На този фон украинските войски подсилват позициите си западно от града в очевидна подготовка за евентуално изтегляне. За подобен евентуален развой заговориха представители на правителството миналата седмица. 


Президентът Зеленски обаче е обсъдил Бахмут с регионалния командир и главнокомандващия на Украйна и двамата са взели решение да няма изтегляне, а укрепване на отбраната. По думите на Зеленски Украйна ще удвои отбраната на Бахмут.


"Командването единодушно подкрепи тази позиция. Нямаше други позиции. Казах на главнокомандващия да намери подходящите сили, за да помогне на нашите момчета в Бахмут“, каза Зеленски в вечерното си обръщение.


Битката в Бахмут е изчерпала артилерийските резерви от двете страни, с хиляди снаряди, изстрелвани ежедневно по източния и южния фронт. Европейските съюзници на Киев работят по сделка за доставка на още боеприпаси. Бахмут трябва да бъде задържан, за да се предотврати напредък към Славянск, Краматорск и Дружковка


Ръководителят на руските наемни сили "Вагнер" Евгений Пригожин, който ръководи нападението на Бахмут, каза в понеделник, че има нужда от редовната армия, за да му достави повече боеприпаси, ако иска да спечели битката. Призивът му подчерта задълбочаващия се разрив между него и руското министерство на отбраната, което той обвини, че умишлено лишава хората му от боеприпаси - обвинение, което министерството отхвърли.


Междувременно Украйна разшири искането за касетъчни бомби от САЩ. Касетъчните боеприпаси, забранени от повече от 120 страни, освобождават голям брой бомби, които могат засегнат широк район и да заплашат живота на много цивилни. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 3223 |06.03.2023 Военният министър на САЩ: Падането на Бахмут няма да обърне хода на войната за Русия . 1| 2863 |06.03.2023 Продължава делото "Семерджиев": Разпитват свидетели . 43| 6281 |05.03.2023 В Бахмут ври и гори, Киев твърди за руски загуби от 500 души на ден . 2| 3936 |03.03.2023 „Продължаваме Промяната – Демократична България“ откри предизборната кампания в Пловдив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads