Реклама / Ads
22| 3157 |22.04.2023 НОВИНИ

Руските щурмови части водят боеве в Западен Бахмут, ”Вагнер” се опасяват от възможна украинска контраатака

.
Източник: личен архив
Министерството на отбраната в Москва съобщи, че руските щурмови части водят боеве в Западен Бахмут, последната част от обсадения украински град, все още намираща се под контрола на силите на Киев, предаде Ройтерс.
 

Украинските и руските сили се сражават от месеци за източния украински град, от който до голяма степен са останали само развалини. Министерството не даде повече подробности за актуалния развой на битката.

 

Киев заяви, че руските войски са постигнали някои успехи в ожесточените сражения за Бахмут, но добави, че украинските сили владеят положението.

 

"Решенията се вземат в зависимост от военната целесъобразност", написа в социалната мрежа Телеграм украинският заместник-министър на отбраната Анна Маляр.

 

Във видеообръщение президентът Володимир Зеленски заяви, че Киев активно подготвя нови части, които предстои да се появят на фронта. Зеленски и други официални представители отдавна обещават Украйна да започне настъпление.

За щурма на Бахмут Русия в значителна степен разчита на силите на частната военна компания "Вагнер", чийто командир Евгений Пригожин изрази безпокойство от възможна украинска контраатака.

 

"Днес убиваме тези, които са обучени в Украйна, но тези, идващи от Германия, ще бъдат технологично образовани", каза той в аудиозапис, разпространен в Телеграм от неговата пресслужба. Очевидно той има предвид украинците, които ще бъдат обучавани в Германия на американски танкове "Ейбрамс", предоставени от САЩ.

"Западът е предоставил над 230 танка и 1500 други бронирани машини. Дори само това стига за оказване на сериозна съпротива."

 

Пригожин предвижда, че Украйна ще удари, когато земята изсъхне след пролетните дъждове, тъй като в момента калта по украинските полета е много трудно проходима за военната техника.

 

"Те ще нападнат. Те ще дойдат и ще се опитат да ни съборят, а ние трябва да се съпротивляваме", каза той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2699 |19.04.2023 Украйна ще удря руските войски с немски ”Пейтриът” . 2| 2733 |18.04.2023 ”Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 27| 4557 |16.04.2023 FT: Какво трябва да направи Киев, за да пробие руските отбранителни линии и какви са рисковете? . 6| 2906 |15.04.2023 11 станаха жертвите на руските удари по украинския град Славянск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads