Реклама / Ads
12| 3767 |11.05.2023 НОВИНИ

Проф. Тодор Тагарев: Украинските сили нанасят огромни загуби на руската държава

.
Източник: личен архив
Украинските сили, удържайки Бахмут, ангажират огромна част от въоръжените сили на Русия и нанасят съществени загуби на руската държава. Това обясни в ефира на „Здравей, България” Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната.
 

„Според някои анализатори украинската контраофанзива вече е започнала, макар и не в мащабен вариант. По-скоро говорим за разузнаване с бой. От вчера има информация че украинци са възстановили контрола върху някаква част на Бахмут.

 

Това вероятно е подготовка за това контра настъпление. Кремъл държеше да покаже че постига някакви успехи в тази война”, коментира Тагарев.

 

Според него действията на Евгений Пригожин целят борба за власт в Кремъл. 

 

Припомняме, че президентът на Украйна Володимир Зеленски се зарече снощи да възвърне всяко късче от територията, окупирана от Русия, в момент, в който се твърди, че бойците му на фронта са постигнали териториален напредък край оспорвания град Бахмут, съобщи ДПА.

 

"Ние няма да оставим и едно късче от нашата земя на врага - тиранията няма да властва никъде", каза Зеленски във вечерното си видеообръщение.

"Трябва да донесем свобода, сигурност и Европа обратно в цялата украинска земя", допълни той.

 

Обръщението му беше направено часове след като украинските сили, които водят тежки боеве за контрола над източната част на Донецка област, заявиха, че са изтласкали руските сили на до 2 км на някои места край Бахмут.

 

"Ние провеждаме ефективни контраатаки там", съобщи командирът на украинските сухопътни сили Олександър Сирски в Телеграм в сряда вечер.

 

Сирски каза, че части от руските наемнически сили "Вагнер", разположени при Бахмут, са били заменени в някои сектори от редовни руски части. Тези по-слабо подготвени бойни единици сега са били разбити, съобщи командирът, който обаче уточни, че "битката за Бахмут продължава".

 

Андрий Билецки, основател на украинския батальон "Азов", съобщи в Телеграм, че територията е напълно освободена от руски войници и най-малко две руски бригади са били разгромени, като са били взети и военнопленници.

 

Докато боевете продължаваха ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин каза, че се опасява, че неговата част може да бъде обградена в битката край Бахмут. "С оглед на липсата на боеприпаси "месомелачката" сега заплашва да се обърне в обратната посока", написа Пригожин в Телеграм вчера.

 

Поради големите загуби в жива сила "Вагнер" е бил принуден да остави защитата на фланга на редовни части от руската армия, които са били изтласкани назад в дълбочина до 2 км.

 

"Сега има сериозна опасност от обкръжение на "Вагнер" заради срива на фланговете. А фланговете вече показват пукнатини и разпадане", написа Пригожин.

 

Междувременно Русия призова резервистите си за годишни учения. Документ в този смисъл, подписан от руския президент Владимир Путин, беше публикуван вчера в Държавен вестник.

 

По силата на указа министерството на отбраната може да издаде съответните указания на военните окръжия, които след това да призоват резервистите на учения, съобщи ТАСС. С оглед на войната в Украйна обаче мнозина резервисти може да се усъмнят дали са викани за учения или биха могли да бъдат изпратени на фронта.

Според чуждестранни оценки Русия има около 2 милиона резервисти, от които до 150 хиляди се твърди, че са изпратени в Украйна. При скорошната мобилизация мнозина млади мъже предпочетоха да избягат в чужбина.

 

От седмици има очаквания за мащабно контранастъпление на украинската армия. Украинският външен министър Дмитро Кулеба обаче предупреди да не се очаква твърде много от възможната пролетна офанзива на украинските сили. "Не гледайте на това контранастъпление като на последното, защото ние не знаем какво ще излезе от него", каза Кулеба пред германския вестник "Билд" и допълни: "За да спечелиш войната, ти трябват оръжия, оръжия и още оръжия".

 

Междувременно Чехия предостави на Украйна два съветски зенитни комплекса 2К12 "Куб". В доставката е включен и "сравнително голям брой ракети", каза чешкият президент Петър Павел в радиоинтервю вчера.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5183 |10.05.2023 Сарафов поиска ВСС да освободи заместника му Ясен Тодоров . 18| 3403 |09.05.2023 Тодор Тагарев: Днес парадът в Москва беше много минорен. Всички се държаха все едно са на погребение . 16| 3159 |09.05.2023 Борислав Сарафов обмисля освобождаването на Ясен Тодоров: Той не може и не изразява позиция на Следствието . 4| 3405 |08.05.2023 Проф. Тодор Тагарев: Не съм сигурен, че ще стана министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads