Реклама / Ads
12| 3012 |19.05.2023 НОВИНИ

Руската армия се опитва без успех да си върне позиции в околностите на Бахмут

.
Източник: личен архив
Заместник-министърът на отбраната на Украйна Ханна Маляр съобщи, че руската армия се опитва без успех да си върне позиции в околностите на града, от които отстъпи през последните дни. Руснаците напредват малко по-успешно в рамките на самия Бахмут, съобщава БНР.
 

"Врагът се опитва да си върне това, което е загубил, но нашите сили отблъскват атаките. Там е много трудно да се изпълняват бойни мисии и всеки метър (напредване) е като 10 километра при други условия", каза Ханна Маляр, предаде Ройтерс.

 

Тя отбеляза, че руските сили са постигнали "известен напредък" в Бахмут, но не каза с колко.

 

Ръководителят на руските наемници от "Вагнер", воюващи в Бахмут, каза, че е малко вероятно градът да падне през следващите два дни. Украинските войници, посочи той, са били укрити в импровизирана "крепост" в южната част на града.

 

Москва разглежда нападението си над Бахмут, град с около 70 000 жители преди пълномащабното нахлуване на Русия преди близо 15 месеца, като важна част от кампания за превземане на останалата част от индустриалния регион Донбас в Източна Украйна, напомня Ройтерс.

 

Украинският министър на отбраната Олексий Резников пък посочи за украинския новинарски портал RBK, че руските жертви в и около Бахмут са достигнали 70 000, включително убити и ранени. Твърдението обаче не може да бъде независимо потвърдено, както и руските твърдения, че Украйна е претърпяла тежки загуби в района, отбелязва Ройтерс.

 

Същевременно украинската противовъздушна отбрана е свалила само три от изстреляните от Русия шест крилати ракети през изминалата нощ. За поражения се съобщава само в родния град на президента Володимир Зеленски - Кривой Рог. Там е било ударено частно предприятие, а няколко сгради са били опожарени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 6324 |14.05.2023 Британското разузнаване: Руската армия не може да устои на фронт от 1200 км . 3| 2562 |14.05.2023 Милен Матеев: От ГЕРБ опитват да търгуват поста на председател на правната комисия . 43| 5686 |13.05.2023 “Армия от дронове” на Украйна унищожи руска техника за $1 млрд. . 1| 2669 |12.05.2023 Израелската армия е възобновила ударите по мишени в ивицата Газа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads