Реклама / Ads
0| 3045 |02.02.2023 НОВИНИ

Украйна: Русия ще отбележи годишнината от войната с нова офанзива

.
Олексий Резников
Русия подготвя нова офанзива на 24 февруари, когато се отбелязва една година от началото на войната в Украйна. Това заяви военният министър на Киев Олексий Резников. По думите му Москва е струпала хиляди войници и “може да опита нещо”, за да отбележи годишнината от инвазията си. Атаката също ще отбележи Деня на защитника на отечеството на Русия на 23 февруари, който празнува армията.
 

Според Резников Москва е мобилизирала половин милион войници за потенциалната нова офанзива. 


Русия обяви неотдавнашни успехи в района на Източен Донбас и нейните сили казват, че се придвижват към град Бахмут на фронтовата линия след битка, продължила месеци и довела до тежки загуби на живот и от двете страни.

 

Миналия месец руски наемници и редовни войници превзеха близкия град Соледар, а в сряда назначен от Русия служител Ян Гагин каза, че Бахмут е "оперативно обкръжен".

Базираният в САЩ Институт за изследване на войната (ISW) наскоро заяви, че Москва може да се опита да "предприеме решителни действия" и да започне "голяма офанзива" на изток.

 

Коментарите на Резников идват в момент, в който украинското разузнаване твърди, че президентът Путин е наредил на силите си да превземат Донбас преди края на пролетта. Но говорейки в понеделник, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че няма индикации, че Путин е ограничил военните си цели до превземането на източните региони на Украйна.


Междувременно заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр каза, че продължават интензивните боеве в района на Донбас, където руските сили и наемници от групата Вагнер се опитват да превземат град Бахмут.


Тя добави, че войските на Москва също се опитват да превземат Лиман - бившия руски логистичен център, който украинските войски си върнаха през октомври.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3759 |02.02.2023 Ракетна атака в Краматорск, Русия подготвя настъпление на 24 февруари . 2| 3602 |01.02.2023 Българска фирма - санкционирана от САЩ заради заобикаляне на санкциите срещу Русия . 29| 14645 |01.02.2023 Украйна със супер оръжия, на които Русия отговаря с „пушечно месо“. Израел може да изпрати на Киев „Железен купол“ . 4| 3061 |31.01.2023 Европейският съд по правата на човека осъди Русия за нападението срещу активисти на ”Грийнпийс”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads