Реклама / Ads
24| 8532 |21.06.2020 НОВИНИ

Бивш гл. секретар на МВР: Проблем е да видиш премиера сниман как спи беззащитен

.
Калин Георгиев
Когато видиш премиера сниман да спи беззащитен, значи има някакъв проблем, защото следващият отблясък може да не е от светкавицата на камерата. При условие, че един от най-охраняваните държавни мъже е сниман без да знае, това не говори добре за системата на сигурност като цял.
 

Това заяви в предаването "120 минути" по бТВ бившият  главен секретар на МВР Калин Георгиев. Припомняме, че той подаде оставка след идването на власт на кабинета Орешарски и веднага след това пое дирекция "Сигурност" на Българо-американска кредитна банка АД, където основен акционер и председател на Надзорния съвет е Цветелина Бориславова.  Банкерката е обществено известна освен като бизнесдама и като една от малкото жени, които в миналото са демонстрирали публично интимната си връзка си с Бойко Борисов.

 

Според Георгиев вероятно проверките, които се правят, ще  дадат резултат.

 

"Има един орган в България, който упражнява надзор за законност и може да нареди проверка. Ако прокуратурата прецени да назначи експертизи, имаме достатъчно качествени специалисти, които всъщност сега не ги знам къде работят.", каза още бившия държавен служител.

 

По думите му в момента дори без законови промени, МВР при поискване от страна на президента, председателя на парламента и премиера, може да ги охранява. 

„Ако ме питате дали МВР ще охраняват по-добре от професионалните бодигардове на НСО – едва ли, но със сигурност могат да изградят капацитет, а дали е необходимо е политическо решение“, посочи още Калин Георгиев.

 

Георгиев отказа да каже дали по времето, когато той е бил главен секретар на МВР се е работело по Баневи, Арабаджиеви или Васил Божков, обяснявайки, че всичко е с гриф за секретност.

 

На въпрос дали е възможно връщането на бизнесмена с 18 повдигнати обвинения Васил Божков, Георгиев отбеляза, че ако местното законодателство на държавата, в която е, позволява връщане на определени хора, то би могло да стане. Има страни, в които решението на съдебния орган се утвърждава от съответния емир, припомни той.

 

„Ако не го позволява, нашата държава няма как да се меси в чужда юрисдикция, в закони на други страни, които са много различни от нашите“, допълни Георгиев. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6891 |21.06.2020 Мая Манолова: Джипът на Борисов не е където са проблемите. Ще има гладни бунтове през есента . 7| 6386 |19.06.2020 Бившият национал по борба Никола Щерев - в критично състояние заради COVID-19 . 13| 5095 |19.06.2020 Валентин Николов: Втора АЕЦ ни трябва при проблем като COVID-19 . 32| 6459 |19.06.2020 Прокуратурата проверява секретар на президента заради чат с Пламен Бобоков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads