Реклама / Ads
12| 4658 |30.05.2023 НОВИНИ

Бивш шеф във Военното разузнаване Иван Пенков: От 2000 г. насам се правят съгласувания на шефовете на службите с Алианса

.
Иван Пенков:”Нормална процедура е съгласуването на шефове на служби” Източник: БГНЕС
”Шефове на служби се назначават по предложение на правителството с Указ на президента. В много случаи се назначават след съгласуване с чужди посолства и служби.” Това заяви Иван Пенков, бивш зам. директор на Военното разузнаване в ”Още от деня” на БНТ.
 

"Разбира се, че трябва да се вярва на този запис, защото такова съгласуване се прави в нашата практика на назначаване на шефове на службите за вътрешна сигурност и външна сигурност, на разузнавателните служби. То протича по различен начин, но става чрез посланика или чрез резидента на разузнавателната служба на това посолство", подчерта Пенков.

 

"Аз не мога да кажа с шефа на ДАНС, например как е процедирано, но казвам, че има такава практика, за която съдя, примерно по назначаването на шефове на разузнаването, на сегашната ДАР, в предните години Национална агенция по разузнаването, даже и Военното разузнаване и то във време, кагото ние не бяхме членка на Алианса. Тоест между 2000 и 2010 година се правеха такива съгласувания", изтъкна той.

 

"Всъщност точния термин не твърдя, че е "съгласуване", а запознаване на това посолство с идеята кой да оглави дадена служба.  Това посолство,прави им чест, те никога не са казвали "не, няма да го назначавате". Те казват - това е ваш избор, нашето мнение е, че той е подходящ или не е подходящ за тази длъжност, поради връзки с да речем, с чужда разузнавателна служба.

 

Могат да се изредят хиляда претексти, но решението си остава на България. А това съгласуване се прави в контекста на добрите отношения между членките на Алианса , които изискват подобни стъпки, за да се гарантира вътрешната сигурност в отделните страни ив блока като цяло".

 

"Аз ще ви посоча един пример заради истерията в момента, която тече по изтеклия запис за съгласуването за назначенията. Към 1980 г., когато бях назначен за аташе в Турция и в следващите дни си намерих квартира, се оказа, че това е квартирата на бивш заместник-директор на Националната разузнавателна служба на Турция, който е осъден за шпионаж в полза на САЩ. Турция вече беше член на НАТО.

 

Веднага нашите зрители може да помислят, че това е уместно, след като Турция така е постъпила. Само след няколко месеца военните в Турция подготвиха и направиха преврат, като една седмица преди да направят преврата, пратиха единия от командващите въоръжените им сили в САЩ. И той ги информира, че ще има преврат. Тоест те направиха преврата, след като предупредиха САЩ, които са съюзници", разказа Пенков.

 

Той разясни процедурата:

 

"Най-често от МС съобщават имената на кандидатите. Аз вярвам, че е правено такова съгласуване (да не кажа -  убеден съм). Мен само ме изненадва, че това съгласуване е станало преди да бъде съставен кабинета. Друг въпрос е защо са избързали". 

 

По повод на съобщеното в изтеклите записи за съгласуване на шефове на служби, Пенков каза:

"Смятам, че е правилно това, което са направили. И не споделям позициите на опозиционните партии, които използват това за драма".

 

Тези съгласувания по време на Варшавския договор се правеха и още как. Даже в службите, във Военното разузнаване имаше по един представител на ГРУ. Без съгласуване с него не можеше да се предприеме нищо, камо ли да бъде назначен някой.

 

Това е редно, това са съюзнически отношения".

 

Пенков се аргументира:

 

"Шефът на Военното разузнаване, на Външното и Вътрешното разузнаване не изпълняват професионалния си дълг в зависимост от това дали са одобрени от САЩ или Москва. Те са или професионалисти, или неподходящи за тази длъжност. Това е само един щрих от назначаването им.

 

По повод коментара на президента Радев, Пенков отговор:"Това го оставям на неговия опит в съюзническите отношения" .

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3325 |30.05.2023 Шефът на разузнаването Антоан Гечев: Не коментирам дали някой някъде, без мое знание, е съгласувал нещо . 4| 21524 |30.05.2023 Схемата “Осемте джуджета” е тържище за бъдеще: АКФ разговарят с бившата жена на Пепи Еврото . 17| 3257 |29.05.2023 Бивш британски генерал: Очаквам Русия да бъде „наранена“, „отмъстителна“ и „безмилостна“ . 0| 3248 |28.05.2023 Почина онкологът и бивш здравен министър проф. Иван Черноземски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads