Реклама / Ads
15| 5191 |17.09.2023 НОВИНИ

Разузнавачът Бойко Пенков: Българските служби са пробити

.
Иван Пенков
На въпрос пробити ли са българските служби, бившият заместник директор на военното разузнаване Иван Пенков отговори: „Разбира се!”. Той обясни, че всички разузнавателни служби са интерес на чуждите служби. „Тези пробиви излизат един след друг от 2000 г. насам. Последните години се случиха тежки пробиви в посока националната сигурност. На чуждите разузнавачи се предоставя дискретна, информация, до която има допир разузнавателна служба в НАТО", обясни той.

"Тази служба притежава информация, която интересува Русия”, допълни Пенков. По този въпрос той категорично смята, че има нужда от реформа.

 

„Думата сливане ме настройва негативно. Разбирам, че се подготвя някаква реформа и част от нея ще бъде сливане, обединяване на двете служби за външно разузнаване. Трябва първо да видим аргументите”, заяви бившият заместник директор на военното разузнаване.

 

Той коментира предлаганите промени в разузнавателните служби. Атанас Атанасов даде пример с това как е в Германия. И също така напомни, че през 2014 г. също е имало подобен опит за сливане.

 

„Имал съм контакти с немското военно разузнаване и с националната им разузнавателна служба – не съм останал впечатление, че са слети двете служби. Намирам го за абсурдно”, каза Пенков.

 

Той коментира, че поне в 100 държави от ООН има военно разузнаване и цивилно или политическо разузнаване, или служба за външно разузнаване.

 

„Проблемът е, че двете служби в корена си имат различно предназначение”, коментира Пенков.

 

По думите му военното разузнаване е продължение на армията, а националното е продължение на държавата.

 

„Не знаем какво предвиждат да се направи в рамките на това сливане. Ако се говори за буквално обединение, административно обединение, това означава, че ще трябва някои структури да се съкратят, защото те ще се повторят. Възможно е, примерно, секторите им за анализ, до дейността на които в крайна сметка опира недоволството от сегашния разузнавателен продукт, може да бъдат те реформирани, може нови професионалисти да бъдат осигурени”, коментира Пенков.

 

„Г-н Атанасов и министърът на правосъдието днес говори - те намекват, че ще се запазят службите автономността. В такъв случай какво сливане има? Ще се сведе само до общ началник? Но това не е сливане”, смята Пенков.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5179 |17.09.2023 Бойко Ноев: Защо прокуратурата не разследва руските агенти за взривове, опити за убийства и саботажи?! . 27| 5761 |11.09.2023 Срещали ли са се пред лицето на Бога Бойко Борисов, Кирил Петков и Алексей Петров? . 10| 3707 |05.09.2023 И Ананиев потвърди: Никога не е имало среща между Кирил Петков, Бойко Борисов и Алексей Петров . 10| 9893 |28.08.2023 Емануил Йорданов: Историята с Божков и хазарта може да се разплете, но не говорим за Влади и Бойко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads