Реклама / Ads
2| 4463 |26.09.2023 НОВИНИ

Проф. Веселин Вучков: Нова служба паралелно с КПКОНПИ ще създаде напрежение между прокурорите и обезкърви МВР

.
Веселин Вучков
„Създаването на нова служба паралелно с КПКОНПИ, която да събира доказателства по НПК за корупционни престъпления и след това да ги предоставя на прокурорите, е много важна, защото от работата И ще зависи произнасянето на присъди. От друга страна това не е много целесъобразно, тъй като ще се генерира огромно напрежение между прокурорите, а и ще обезкървим МВР откъм кадри. Трябва да се внимава и да не се превърне тази структура в репресивен апарат и политическа бухалка“, предупреди проф. Веселин Вучков.
 

Действията на служителите от Руската църква наподобяват една класическа разузнавателна дейност. Макар и да сме малка държава, би следвало да имаме жива имунна система, която да реагира, все пак имаме военно контраразузнаване. Хора, които са ходели да се черкуват там, може да са били използвани, без дори да знаят,  заяви още бившият вътрешен министър в „Лице в лице“ по БТВ.


Той припомни, че от 1990 до 2015 година българските разузнавателни служби са работели без закон. На това посветих усилията си, докато бях вътрешен министър. Предложих да се създаде служба по модела на германската, като се обединят две разузнавателни звена. Тогава обаче се реши да не се обединяват военното разузнаване и Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО). Този разговор днес отново предстои. Предложението на ген. Атанасов заслужава да му се обърне внимание“, подчерта проф. Вучков.


„До ден днешен не е ясно защо беше създадена ДАНС. Тя контруразнувателна служба ли е? Има ли място ДАНС в организационния живот на Република България?“, пита се бившият вътрешен министър.


Според него може да се създаде една Агенция “Охрана“ и НСО да се реформира. Трябва да се преустанови практиката да се увеличават непрекъснато обектите за охрана. Структура като Цивилното контраразузнаване работеше добре“, смята той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 7512 |26.09.2023 Специалистът по църковно право проф. Дилян Николчев: Руски агенти-духовници освещават ракети с името "Сатана" . 1| 3871 |26.09.2023 Премиерът Денков увери МВР: При оценката на работата ви няма да се водим от интриги и политически декларации . 0| 3725 |26.09.2023 Топ 16 танцьора в България се изправят един срещу друг на 8-ми октомври на финала на Red Bull Dance Your Style . 0| 3720 |26.09.2023 Отстраниха временно съдията от Окръжния съд в Търговище, обвинен в приемане на подкуп

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads