Реклама / Ads
3| 3137 |18.07.2023 НОВИНИ

Бивш шофьор в МВР - болница се оказа системен насилник. Пак вилнял в центъра на София. Ще чакаме ли поредната му жертва?

.
Бивш шеф на МВР-болница се оказа системен насилник, а само преди няколко дни отново е вилнял в центъра на София като е нападнал жена на оживена улица. Става дума за Орлин Гигов, който неотдавна изхвърли от жилищен блок в кв. “Хаджи Димитър” в столицата гола, боса и обезобразена украинка, а после се барикадира. Интересното е, че срещу него са повдигани редица обвинения, бил е осъждан, полицията го познава, но жертвите му продължават да растат. Ще чакаме поредната жена в черната статистика?
 

Последната жертва на Орлин Гигов също се оказва чужденка, а случката се разиграва на 13 юли, около 23:30 ч. Намесата на случайни хора в близост я спасява - очевидци веднага се притекли на помощ и звъннали на 112, Жената е била транспортирана до УМБАЛСМ “Пирогов”, но преди да се уточни здравословното състояние на нападнатата, тя си е тръгнала. Междувременно обаче извършителят Гигов е задържан за 24 часа. Поредният такъв арест., Образувано е и досъдебно производство. Поредното. Пострадалата обаче е отказала да подаде показания. 

 

Кой точно е Орлин Гигов? 

 

Гигов е бивш служител на МВР. В началото на годината OFFNews писа за фрапиращ случай на изхвърлена от блок в столичния кв. “Хаджи Димитър” украинка. Жената е била пребита и оставена гола и боса. Полицията тогава се отзова на място, а Гигов се барикадира. След дълги преговори той в крайна сметка беше задържан. Прокуратурата му повдигна обвинение за нанасяне на лека телесна повреда в условията на домашно насилие.

 

Той бе задържан за 72 часа, преди да бъде поискана постоянна мярка за неотклонение "Задържане под стража".

 

Преди нея същата съдба последвала и друга жена, а съседите разказаха, че живеел с различни дами, които след време просто изчезвали. Една от жертвите е Мила Пейкова. Пред Нова телевизия тя разказва, че се страхува за живота си и Гигов трябва да бъде задържан за постоянно.

 

По делото, което тя е завела, Орлин е осъден на 1 година условно и парична глоба. Колко са жертвите на бившия шофьор към МВР болница Орлин Гигов, не се знае. 

 

“Законът е неработещ. При домашното насилие трябва да се действа почти незабавно. Жертвата може да не достигне до това да подаде какъвто и да е сигнал. Работещо в Европа е в такива случаи незабавно полицията с административна заповед да ограничи достъпа на насилника до жертвата. Ако той сметне, че е оклеветен, нека обжалва тази заповед. Но тук постигаме ефекта на незабавната защита. И тук я има, но заповедта на съда влиза в рамките на 24 часа”, коментира пред ФрогНюз адв. Петър Кънчев от Инициативата “Правосъдие за всеки”. 

 

По думите му у нас не се вземат адекватни мерки, а освен това често се изхожда от презумпцията, че жената иска да набеди мъжа. 

 

“Трябвало е да се вземат конкретните мерки, щом има повтаряемост. Но тези случаи се неглижират. Имаше възможността това да се промени в Закона за домашното насилие, но мерките са неадекватни. Бързината е най-важна. Докато не се въведе незабавната закрила, ще има усещане за липса на наказуемост”, посочи още адв. Кънчев.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3177 |18.07.2023 Скандал тресе Сметната палата. Обвиниха бившия шеф в злоупотреби . 3| 2732 |18.07.2023 Тагарев не дава бившето военно летище в Добрич на общината, може да потрябва на армията . 17| 2939 |18.07.2023 Ананиев зове за затвор за шофьорите, които отказват тест за дрога и алкохол . 5| 3423 |17.07.2023 Тагарев: Бившето военно летище в Добрич може да бъде използвано за отбраната и сигурността

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads