Реклама / Ads
3| 2619 |16.02.2024 НОВИНИ

Бивша шефка в агенция "Разузнаване" е осъдила прокуратурата

.
Източник: БГНЕС
Бившата високопоставена служителка в агенция "Разузнаване" Мила Калинова е осъдила прокуратурата за 26 хил. лв., съобщи специализираното издание lex.bg. Тя бе шеф на дирекция в разузнаването.
 

Калинова бе обвиняема заедно с президентския съветник Илия Милушев в разгласяване на класифицирана информация и длъжностно престъпление.

 

Милушев бе задържан при зрелищна акция на прокуратурата в президенството през лятото на 2020 г. Нахлуването на въоръжени и маскирани мъже бе един от катализаторите на протестите с искане за оставките на тогавашния премиер Бойко Борисов и предишния главния прокурор Иван Гешев.

 

Акцията се превърна във фиаско. Арестът на Милушев бе обявен за незаконен, както и задържането на президентския секретар Пламен Узунов. Делото срещу Милушев и Калинова бе прекратено през 2023 г. До него се стига след като прокуратурата решава, че двамата са се сговорили да изнасят секретна информация. Историята обаче е съвсем различна.





През 2018 г. и 2019 г. в разузнаването са правени проверки от ДАНС и държавната финансова инспекция. По това време Калинова е била шеф на дирекция "Сигурност на информацията". Според нея на проверяващите е дадена прекалено много информация за дейността на разузнаването. Тя предупреждава ръководството на службата, а впоследствие е уволнена. Тогава се среща с Милушев и му дава сигналите си по случая. При разследването не бяха открити данни двамата да са разгласили държавни тайни.

 

В иска си по делото за обезщетение Калинова посочва, че заради обвиненията е било уронено доброто ѝ професионално име, както и че са били накърнени честта и достойнството ѝ.

 

От съдебното решение става ясно, че тя може да получи и по-високо обезщетение, но такова не е било поискано. По делото все още няма окончателно произнасяне.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6194 |16.02.2024 Икономистът Георги Ангелов: Времето няма да стигне да влезем в еврозоната . 6| 5496 |16.02.2024 Ново разграждане във "Възраждане": Изгонените депутати сезират главния прокурор . 0| 2484 |16.02.2024 Дидие Рейндерс: Налице е много ясен ангажимент за промяна на ситуацията в България . 2| 3855 |16.02.2024 Какви са рисковете Русия да разположи ядрено оръжие в Космоса?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads