Реклама / Ads
0| 3100 |04.08.2022 НОВИНИ

Бившият шеф на “Кинтекс”: 4200 тона оръжие с подписа на Нинова са изнесени на 70 км от границата на Украйна

.
Само за първите 4 месеца след началото на войната в Украйна са изнесени 4200 тона оръжие с подписа на Корнелия Нинова, разтоварени на летище Жешов в Полша, на 70 км. от украинската граница.
 

Това заяви на брифинг пред медиите бившият шеф на "Кинтекс" Александър Михайлов.

 

Той беше освободен от Корнелия Нинова, докато тя заемаше поста министър на икономиката. Двамата са в задочен спор от месеци. Според Нинова Михайлов е бил в конфликт на интереси, установени са и редица нарушения. Самият той отрича твърденията й. 

 


 

Вчера възникна нова искра, след острите думи на Корнелия Нинова по адрес на служебното правителство на Румен Радев, което според нея е насочено срещу БСП. По-конкретно Нинова визираше своя наследник в Министерството на икономиката - Никола Стоянов, който бе уволнен от нея като директор на ВМЗ - Сопот. Тогава Нинова посочи, че е било възможно държавният глава да прояви “по-голямо въображение” като назначи Михайлов от “Кинтекс”, срещу когото има поне две дела. 

 

В отговор Александър Михайлов твърди за злоупотреби с властови ресурс от страна на Корнелия Нинова, за износ на българско оръжия за Украйна и за ролята на Нинова като посочва, че може да предостави документи в подкрепа на думите си.

 

След тази искра последва и пресконференцията в БТА днес. 

 


 

"Почти всяка страна изнася оръжия за Украйна през Полша. Всеки един самолет, транспортиращ оръжие от страната Х, преди да кацне в Полша, трябва да отбележи над коя държава лети. Получената информация от МВнР надмина най-смелите ми очаквания. Съгласно ЗДОИ депозирах искане до МВнР колко самолета с българско оръжие са летели до летище Жешов - на 70 км от границата с Украйна, на територията на Полша. За 14 месеца преди войната нито един самолет с оръжие не е летял по маршрута. Но за първите 4 месеца от началото на войната 60 самолета са транспортирали българско оръжие до това летище в Полша. През ден по 70 тона българско оръжие е отивало за Украйна. За този период 4200 тона българско оръжие са оставени в пограничното на Украйна полско летище – това са 212 ТИР-а, подредени в колона плътно един след друг, в рамките на 4 км, образно казано. И Нинова да твърди, че не знае къде отива оръжието ни, е несъстоятелно твърдение и е обидно към българските граждани", заяви Александър Михайлов.

 

"При предаването на властта от Нинова към новия служебен министър, тя направи шокиращо разкритие – месец-два не е свиквала Комисията по експортен контрол, където са блокирани над 200 опита за износ на оръжия за над 1 милиард евро. Скандално беше, че тя призна, че е направила това целенасочено – за да види какво ще направи президентът и служебното правителство. Тя блокира работата на един много сериозен икономически отрасъл, в който са заети десетки хиляди хора. Може да си представите какви пропуснати ползи са забавените сделки за българската икономика", твърди още бившият шеф на "Кинтекс".

 

Месец и половина Нинова не разглеждала документи за износ на българско оръжие, след като станало ясно, че няма да има редовно правителство, посочи още Михайлов. По думите му това е било напълно целенасочено - за да се устрои капан на президента и служебното правителство. 

 

“Ако служебният министър на икономиката не разреши износа на това оръжие, ще предизвика протест на фирмите в бранша и съдебни искове за плащане на пропуснати ползи. Ако ги разреши, Нинова ще излезе и ще каже: „Ето, служебният кабинет на Радев изнесе българско оръжие за Украйна през Полша“, каза още Михайлов.

 

Той обаче е категоричен - този възел трябва да се развърже.

 

“Ако още 3 месеца продължава това партийно надлъгване, ще се унищожи индустрията, твърди той. "А тя не може да е заложник на интересите и личното мнение на бившия министър на икономиката".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2996 |27.07.2022 Явор Божанков: Няма да подкрепим ГЕРБ бившият председател на КЕВР Иванов да се върне . 0| 3555 |12.07.2022 И бившият финансист на МО Иван Иванов осъди прокуратурата - за 70 000 лв. . 0| 4272 |06.07.2022 Почина бившият външен министър Виктор Вълков . 0| 2852 |30.06.2022 40 тона зърно са унищожени при руска атака, твърди Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads