Реклама / Ads
3| 4733 |10.09.2015 НОВИНИ

Бизнесът пак "яхва метлата" заради тока

.
Протестът на бизнеса няма да е за първи път
Работодателските организации ще проведат на 30 септември нов протест срещу поскъпването на електрическата енергия за бизнеса. Проблемът с електроенергията става все по-тежък. Това заяви изпълнителният председател на БСК Божидар Данев.
 
Той припомни, че на 3 юли е била проведена среща на работодателските организации с премиера Бойко Борисов и е постигната договореност, да бъде внесена пътна карта за промени в енергетиката до 24 юли. Това обаче не се е случило и цените рязко са увеличени.

"Решението на КЕВР влезе в сила от 1 август. Доста е непочтено да се говорят неистини от устата на обществено познати лица", посочи Данев като визира председателя на КЕВР Иван Иванов. „Добавките в цената на тока имат ръст от 67.6% спрямо миналата година. За средното напрежение - ръстът е 17-20% ръст в цените за бизнеса. България е на второ място в ЕС след Дания по размера на доставката в цената за енергия. Това прави икономиката ни неконкурентоспособна. Така страните към които изнасяме енергия са по-конкурентни", заяви Данев

Работодателите настояват от 1 ноември цените да електроенергията да се върнат на нивата от преди 1 август 2015г. Второто им искане е да се направи пътна карта за реформи в енергетиката. Искат и законодателни промени, които включват отмяна на възможностите за включване на нови мощности, мораториум върху задължителното изкупуване и изкупуването по преференциални цени на електроенергия от обекти, които са включени в експлоатация след 1 октомври 2015 г., както и разкриване на информация за собствениците, договорите и дейността на дружествата, чието производство се изкупува по преференциални цени. Работодателските организации искат и оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов.

Според Васил Велев, председател на АИКБ, вече се виждат резултатите от сериозното увеличение в цената на тока. През следващите месеци по думите му ще започнат да затварят врати собствениците на малък и среден бизнес у нас. Освен това ще бъдат освобождавани и много работници, защото сметките за ток са драстично по-високи.

По думите на Кирил Домусчиев, председател на КРИБ, много работодатели вече са говорили с тях и са алармирали, че или трябва да се вдигат цените, или да започнат да съкращават служителите си. Протестите на 30 септември ще се проведат независимо дали ще бъдат взети някакви мерки от страна на правителството или не. Работодателите обаче настояват правителството да вземе мерки. По думите на Домусчиев трябва прокуратурата да потърси отговорност от хората, които са подписали договорите за изкупуване на електроенергия от американските централи. Вторият сигнал в прокуратурата ще бъде за изкупуването на електроенергия от ВЕИ-та, защо са получени толкова много разрешителни, защо е изкупувана енергия от ВЕИ-та, които не са получили все още разрешително.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4532 |03.08.2015 Иванов: Бизнесът ползваше неправомерно намаление на тока от близо два пъти и половина . 0| 4583 |01.07.2015 Мика Зайкова: Бизнесът ни не създава условия за повишаване на производителността . 6| 4562 |15.06.2015 Бизнесът иска министерска глава заради поскъпване на тока . 9| 4234 |10.06.2015 Бизнесът зплаши със стачки, ако се вдигне тока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads