Реклама / Ads
4| 3424 |19.10.2021 НОВИНИ

Бизнесът и синдикатите си стиснаха ръцете с премиера: Ще има компенсации за фирмите заради цената на тока

.
Източник: БГНЕС
Бизнесът и синдикатите договориха със служебния премиер Стефан Янев финансови компенсации за фирмите заради цената на електроенергията. Те ще бъдат отразени в октомврийските сметки за ток в началото на ноември. Техническите подробности ще бъдат уточнени до края на деня. Срещата в Министерския съвет се състоя на фона на протести в Триъгълника на властта заради скока на цената на електроенергията.
 

Днес и синдикални и работодателски организации излязоха на демонстрация в центъра на София с настояване за спешни мерки, с които държавата да компенсира бизнеса и потребителите за скока в цените на електроенергията. Беше блокирано движението в така наречения "Триъгълник на властта" - булевардите "Дондуков" и "Цар Освободител".

 

Представители на протестиращите влязоха в Министерския съвет, където представиха подготвения от тях пакет от мерки срещу високите цени на тока.

 

Протестът събра множество недоволни - и собственици на по-малки семейни фирми,  и представители по-големи предприятия, които вече плащат двойно и тройно повече за ток, отколкото през същия период за миналата година.

 

Днес цената, на която се търгува електроенергията на свободния пазар, достигна нов рекорд - 480 лева за мегаватчас и това засяга не само бизнеса, но и социалните структури като болници, училища и детски градини, които също купуват на свободния пазар. Този ценови шок ще погълне 3 милиарда лева и ще доведе икономиката до колапс, предупреди Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал:

 

"Търпението на хората е изчерпано. Ние искаме да заявим това от площада. Поканили сме всички, които не искат и не могат да плащат двойни и тройни сметки - защото идва енергийната ламя и прибира резултатите от техния труд".

 

Протести се провеждат и в други градове.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3391 |08.10.2021 Заради извънземните цени на тока: Бизнесът иска извънредни мерки . 1| 3016 |23.09.2021 Бизнесът и властта имат 10 дни да се разберат как ще работят в условията на нов пик на COVID-19 . 5| 4293 |19.08.2021 След записа: Синдикатите в МВР искат анализ за състоянието на ведомството . 3| 3064 |28.06.2021 Синдикатите организират дебат за ”Хоум офисът”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads