Реклама / Ads
0| 3017 |31.05.2021 НОВИНИ

Благоевградската община продава имот на гимназия без предупреждение

.
Източник: БГНЕС
Завещан имот на Националната хуманитарна гимназия в Благоевград е продаден от Общината, но без знанието и съгласието на училището. Ръководството на гимназията води 20-годишна неуморна битка, за да си върне дарения имот, но към момента резултат няма, предава БНТ.
 

Славка Проевска и съпругът ѝ са възпитаници на бившата солунска гимназия. Още приживе те завещават наследството си на днешната Национална хуманитарна гимназия. Правят уточнението разпоредител да бъде Учителския съвет. Завещанието е написано през 1972 година, а за него от учебното заведение разбират 29 години по-късно.

 

"Оттогава госпожа Марковска (бившата директорка) води битка, за да влезем във владения на имотите, които има госпожа Проевска", заяви Марин Митов - директор на Националната хуманитарна гимназия в Благоевград.

 

В периода, в който е написано завещанието, то не е имало юридическа стойност и с наследството се разпореждала държавата. След демократичните промени, стопанин на имотите става Община Благоевград, която през 2011 година дава разрешение имотът да бъде продаден, а инвеститорът да построи многофункционална зала в двора на училището.

 

"2014 година, когато кметът вече е друг, новият кмет предлага на Общинския съвет да продаде имота и точно това се случва и имотът е продаден. 2015 г. аз това случайно го научавам, ние дори не сме информирани", заяви Марин Митов.

 

Директорът разбира, че имотът е продаден за 400000 лева, а толкова са необходими за построяване на зала за училището. След консултация с юристи Митов сезира прокуратурата и сега се надява сагата да приключи в полза на училището.

"Неприятното е, че всеки нов Общински съвет и нов кмет, които идват си правят отменят решенията на предния и си правят техни неща. Защото като няма приемственост, не се случват нещата", заяви Марин Митов, директор на Националната хуманитарна гимназия.

 

Оказва се, че хуманитарната гимназия е общинско училище без самостоятелен правен статут и с цялата негова собственост се разпореждат кметът и Общинският съвет.

 

"Имотът и двуетажната сграда, за които става въпрос, не са описани изрично в завещанието, също така от завещанието не става ясно какви имоти е притежавала, като към него няма опис на същите", заяви Румяна Чорбаджийска, главен експерт в дирекция "Общинска собственост" към Община Благоевград.

 

С решение на сегашното общинско ръководство от 28 април 2021 година са започнали процедури за разглеждане на оферти. Търсят се и изпълнители за изграждането на многофункционална зала за благоевградската хуманитарна гимназия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 7960 |29.05.2021 Агресия срещу продавач на чорапи в „Капана“. Биячът - свързан със 17 фирми, 4 от които длъжници на НАП . 1| 3801 |27.05.2021 Министър Денков за детските градини: Столична община абдикира от отговорност . 3| 2792 |20.05.2021 Иван Таков: Столична община няма жилищна политика . 26| 8799 |20.05.2021 Иван Ангелов се отметна: Фурмите са грешка! Не съм ги продавал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads