Реклама / Ads
1| 3797 |27.05.2021 НОВИНИ

Министър Денков за детските градини: Столична община абдикира от отговорност

.
Проф. Николай Денков Източник: БГНЕС
Столична община абдикира от свое основно задължение - да осигури места в общинските детски градини, и очаква други институции спешно да решат проблема, с който тя не се е справила в продължение на години. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.
 

Повод е искането на заместник-кмета на Столична община Мирослав Боршош Министерството на образованието и науката „от днес“ да облекчи достъпа до компенсации за децата извън общинските детски градини и да увеличи повече от два пъти размера на тези компенсации, след като повече от 10 000 деца в София останаха извън класираните. Служебният министър призова общината да обясни причините, поради които се отказва от дългосрочния си ангажимент към децата на София.

 

"Месечната компенсация от 291 лв., определена със заповед на предишния министър на образованието и науката Красимир Вълчев, е изчислена в рамките на приетия бюджет за тази година. Бюджетът за 2021 г. не е актуализиран и в момента България няма работещ парламент, който да го направи. Идеи за либерализация на режима за компенсация на децата без места в държавни и общински детски градини и за увеличение на сумата могат да се обсъждат само при наличие на редовно правителство и действащо Народно събрание. Те биха могли да актуализират бюджета на базата на надеждни разчети за нуждите не само в София, а в цялата страна", пише още в позицията на образоваелното министерство.

 

От ведомството уточняват, че Наредбата за условията и реда за предоставяне и изплащане на средства от държавния бюджет за компенсиране на разходите, извършени от родителите за отглеждането и обучението на децата, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища поради липса на свободни места, е приета от МС преди по-малко от три месеца - на 5 март.

 

"Постановлението на тогавашния кабинет е предхождано от едномесечно обществено обсъждане на проекта за наредба. В този срок Столична община е направила 15 предложения, но само едно е било прието изцяло, а две – частично. Никое от тях не засяга съществени промени в предложения документ", пишат от МОН.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4225 |27.05.2021 Теменужка Петкова скочи като ужилена: Твърденията на служебният министър били „груба лъжа“ . 7| 3646 |27.05.2021 Министър Живков: БЕХ е влязъл в дългова спирала. Изходите не са приятни . 17| 11418 |27.05.2021 ББР остава без надзор. Министър Петков уволни двама от членовете му . 1| 3672 |27.05.2021 Министър Стойчо Кацаров за уволненията и обществените поръчки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads