Реклама / Ads
2| 5911 |30.04.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Благой Палев: С финансова инжекция от 30 млн. евро ще развиваме проектите си за дългосрочни грижи в България, Румъния и Гърция

.
Благой Палев Източник: стопкадър, Bloomberg TV Bulgaria
С успешното пласиране на 10-годишна емисия облигации в размер на 30 млн. евро. ще развием проектите си в България, Гърция и Румъния. Това заяви съоснователят на Blocks Health and Social Care Благой Палев.
 

Вижте какво още каза той в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

 

Важна стъпка за Blocks Group – компанията получи финансиране в размер на над 30 млн. евро. Ще затвърди ли това позицията ви на водещ оператор за дългосрочна грижа и рехабилитация в Югоизточна Европа?

 

Това наистина е важна стъпка в нашето развитие. 30 млн. евро е доста голяма сума не само за нашия пазар, но и за региона. Тя ще позволи да развиваме нашите проекти както в България, така и в Румъния и Гърция. Много сме щастливи от факта, че успяхме да мобилизираме такъв ресурс на нашия пазар точно в това време. Даваме си сметка, че най-вероятно това е една от най-големите частно пласирани емисии сега на пазара. Изключителен успех за нас!

 

На какъв етап са проектите за съседните страни –  Гърция и Румъния?

 

В Гърция стартирахме дейността си в средата на миналата година, когато придобихме болницата за рехабилитация Филоктитис. Това е една от най-големите болници за рехабилитация в Атина, която предлага услуги от 10 години на пазара на рехабилитацията. Именно това е водещият доставчик на рехабилитационни услуги в Гърция. Благодарение на това финансиране ни предстои тази година да навлезем много усилено на пазара за дългосрочна грижа. Целта е в рамките на 2021 година да открием между 4 и 5 дома за възрастни хора в Атина. Легловата база ще е от порядъка на 250-300 легла. Това е за Гърция. Що се отнася до Румъния – там сме в малко по-напреднала фаза на нашите инвестиции. Там навлязохме на пазара в края на миналата година. Закупили сме сграда, която в момента проектираме и през 2022 година предстои въвеждането й в експлоатация под формата на болница за рехабилитация и на комплекс за грижи за възрастни хора. Болницата за рехабилитация в Букурещ ще бъде с между 80 и 100 легла. В дома за възрастни също ще има между 80 и 100 легла. По този начин ще покрием пазара България-Гърция-Румъния. Ще бъдем единственият оператор в тази част на Европа, който предлага грижи в трите сегмента. Интересното е, че ние може би сме най-голямата социалноангажирана инвестиция в региона, която води до директно повишаване благосъстоянието на хората.

 

Как изглеждат възможностите и пазарът за дългосрочни грижи тук, в България?

 

Пазарът се развива много динамично и ние сме един от драйвърите на този пазар за дългосрочни грижи. В момента функционираме с нашите домове за възрастни хора, които се намират на Околовръстния път, нашият хоспис. Предстои ни в България много сериозно развитие в сферата на грижата за дементните хора. Ще открием център за настаняване на хора с дементни проблеми в рамките на 2022 година. Допълнително имаме намерение да открием и център за дневно настаняване на хора, нуждаещи се от дементни грижи, така че да може този пазар също да бъде обслужен качествено по начина, по който обслужваме и другите наши сегменти.

 

Обмисляте разширяване на дейността си в България?

 

Точно така! Част от този ресурс, който генерирахме, ще бъде насочен точно в тази сфера.

 

Планирате ли развитие извън тези пазари, за които споменахме вече?

 

Планираме, но те са за по-далечен етап. Нека за момента да стабилизираме дейността в България, Румъния и Гърция.

 

Според данните на НСИ за демографския процес у нас през 2020 година тенденцията за застаряване на населението продължава и то със сериозни темпове. Ще стане ли все по-актуален въпросът за нуждата за грижа към възрастните хора?

 

Този въпрос е крещящ. Това е статистика на НСИ за България. Същата статистика можете да я видите и в Гърция, и в Румъния. Едно към едно е пазара. Нуждата от качествена грижа става все по-належаща и по-належаща.

 

Има ли достатъчно специалисти, които да предоставят тази качествена грижа?

 

Няма достатъчно специалисти. В България няма. Ние си обучаваме нашите специалисти. Опитваме се да комуникираме с българи, които са в чужбина и работят в тази сфера. Искаме да ги привлечем да се върнат в България и да работят за нас. В напреднал стадий сме на такива разговори, така че да почерпим от техния опит и да го претворим в нашата действителност.

 

Как стои въпросът със специалистите в другите две страни – Гърция и Румъния?

 

Единствено Гърция е в по-напреднала фаза, има достатъчен брой добре подготвени специалисти в тази сфера. Що се касае за Румъния – положението е идентично с това в България, да не кажа по-зле.

 

Домовете за възрастни във вашия комплекс разполагат с иновативна медицинска апаратура. Разкажете повече. Какви са средствата за инвестиции в такъв тип апаратура?

 

Това е едно от основните направления в грижата за възрастните хора. Оставяме настрана деинституционализацията на грижата, другото е използването на нови техники, за да може да се постигнат два основни ефекта. От едната страна е облекчаване на труда на служителите ни, от другата е предоставянето на по-качествена грижа и увеличаването на емоционалното щастие и достойнството на резидентите, които се намират в нашите домове. Имаме система от лифтове, система за асистирано къпане на нашите резиденти. Преди, за да направиш една такава процедура, беше необходимо да ангажираш трима асистенти. В момента един човек може да го направи това нещо и то по начин, който е достоен за самия резидент.

 

Колко резиденти са потърсили към момента услугите на Blocks Health and Social Care?

 

В момента сме заети на 90%.

 

С каква леглова база разполагате?

 

В действащите ни структури това са 130 легла във формата домове за възрастни хора и 40 легла в хосписа. Там сме заети на 80%. Необходимостта е огромна и я усещаме все повече. Затова бързаме с пускането на другите къщички.

 

Кога предстои да бъдат пуснати?

 

Те се пускат поетапно. Този месец имаме 2 къщи, другия месец – още 4. В рамките на 3 месеца трябва да пуснем всичките 13 къщи.

 

Като казвате, че има голямо чакане, в този тип услуги, каква част от хората няма да получат легло поради липса на такова?

 

В България в момента над 90% не могат да получат адекватна грижа. Ако говорим за нашия комплекс, мисля, че ще отговорим максимално на нуждите на хората, така че всеки да получи това, за което е дошъл при нас.

 

Как виждате процеса по изграждане на центрове за дългосрочни грижи у нас? Ще се заформи ли такава тенденция – тепърва да започнат да се изграждат все повече и повече?

 

Сигурен съм, че ще се заформи една такава тенденция. Това, което е важно за нас е, че с нашия проект искаме да поставим нивото. Поставяйки едно високо ниво, индиректно целим да вдигнем цялото ниво на грижа и обслужване. Така че не само в София и в нашия комплекс да има адекватна грижа, но и във Варна, в Русе и в Бургас.

 

Ще има ли кой да отговори на такова високо ниво от останалите инвеститори?

 

Разбира се, че ще има.

 

Кои са страните, които показват добрите практики в грижата за възрастните хора?

 

В Щатите е най-силно развитият пазар за грижа за възрастните хора. Германия, Франция, Италия – това са все пазари, на които грижата за възрастните хора се развива от 40 години в различни формати. Това е модел, по който се стремим да направим нашите домове. Взели сме практиката от Щатите, която е пренесена в Европа и е репликирана в нашия Закон за социалното подпомагане. Това е деинституционализацията и семейната грижа за възрастните хора.

 

Как се печели доверието на инвеститорите в несигурни времена?

 

Трудно. Това, което ние правим е регионален проект и при нас се получи изключително трудно, защото фокусът на българските финансови инвестиции е към България. Когато им се предоставя възможност да погледнат извън България, те се затрудняват. Затова избрахме и тази форма на инвестиране – корпоративните облигации. Нещата ни се получиха добре. Как се привличат такива инвеститори? Първото е с уникалния продукт, който предлагаме. Второто е страхотният екип, който сме изградили. Изключително щастлив съм, че работя с тези хора. Всеки един от тях е голям професионалист и дърпа проекта напред. Третото – имаме ясна стратегия за това къде, кога и как ще направим нашата следваща инвестиция. Това е комуникирано с всички наши инвеститори. Другото важно е, че това е социално ангажирана инвестиция, която води директно до повишаване стандарта на живот на хората. Това има значение.

 

Кога ще видим положителните ефекти от този тип услуги в България?

 

Според мен в рамките на 1-2 години ще се види ефекта. Следващите инвеститори ако искат да са на пазара, ще инвестират в такива услуги, които предоставяме ние.

 

Как оценявате България като среда за инвестиции?

 

Трудна, предизвикателна, но плодотворна.

 

Кои са основните предизвикателства?

 

До голяма степен пазарът на инвестиции в България се предопределя от банките. Всякаква друга форма на инвестиция е една идея по-слаборазвита. Това е предизвикателство в момента и се опитваме да го разчупим с нашата структура. Мисля, че лека-полека ще започнем да го правим. В най-скоро време ще се видят и други резултати.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6447 |28.05.2020 Душан Рибан, управител на „ЧЕЗ ЕСКО България“ ЕООД: ЧЕЗ ЕСКО България предлага успешни решения в условията на финансова криза . 20| 6585 |04.06.2019 САЩ одобри финансовата рамка за осем Ф-16 за България - 1,6 млрд. долара . 1| 5752 |19.10.2018 Манастирите в Атон изгубиха руската финансова подкрепа . 2| 6969 |27.01.2018 На форума в Давос нищят следващата финансова криза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads