Неделя, 18 Ноември 2018, 19:33
Frognews
1| 2391 |06.11.2018

Близо 40 чиновници ще има в новата Агенция за пътна безопасност

.
Бойко Борисов Източник: БГНЕС
Министерският съвет публикува постановлението, с което ще бъде създадена новата структура в държавната администрация, наречена Държавна агенция за пътна безопасност. Специализираният орган към МС трябва да заработи от 1 януари 2019 г. и най-общо да ръководи, координира и контролира дейностите по пътна безопасност.

Новата структура трябва да подобрява координацията на пътната безопасност, да обезпечава политиката по пътна безопасност „с обективни, безпристрастни и всеобхватни данни и анализ“. Също така трябва да осигурява мониторинг и контрол на резултатите от прилагането на политиката и оценка на ефективността на предприетите действия, да изпълнява мерките за осигуряване на пътна безопасност във всички текущи проекти по РПМ и да подобрява информираността на обществото, допълва economic.bg.

 

Агенцията се явява второстепенен разпоредител на бюджетни средства, т.е. и за нея ще се предвидят държавни пари. Структурата ще си има председател и политически кабинет, в който ще влизат неговият заместник и експерт за връзка с обществеността (Пи Ар).

 

С това обаче няма да се ограничи ръководството на новата чиновническа структура. Предвидено е да има главен секретар, трима човека в отдел „Инспекторат“, един човек ще бъде финансов контрольор , а 9 човека ще се занимават с „Административно-правно и финансово-стопанско обслужване“.

 

Всъщност се оказва, че от общо 39 човека, които ще бъдат назначени първоначално в новата Държавна агенция за пътна безопасност, едва 22 ще се занимават с оперативната и експертна дейност. Тоест само тези хора ще вършат това, за което е създадена Агенцията, а останалите ще бъдат чиновници, с каквито е пълно във всички останали министерства и ведомства.

 

Припомняме, че от 2003 г. в България има действащ орган, който трябва да работи в посока повишаване на пътната безопасност и намаляване на броя на жертвите на пътя. Това е Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата (ДОККПБДП). Неин председател е министърът на вътрешните работи. Той обаче не работи. Близо 10 години в Министерския съвет не беше внасян задължителният годишен доклад, но след трагедията край Своге тогавашният вътрешен министър Валентин Радев внесе набързо 7 годишни доклада.

Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Чиновници в МВР възпяха в стихове бюджета, Маринов ще издава стихосбирка 3| 2831 |31.10.2018 . IHS Markit: Корупцията в България ще зависи от ГЕРБ и близостта до Цацаров на наследника му 5| 5555 |26.10.2018 . Стойчо Младенов се отказва от близо 300 000 лева в името на ЦСКА? 0| 3154 |18.10.2018 . След 8 години ще липсват близо 40 000 преподаватели 2| 2605 |16.10.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах