Реклама / Ads
3| 4795 |09.10.2020 НОВИНИ

Близо 70% от анкетирани журналисти казват, че има външен натиск от политици

.
Kато „развитие в застой“ може да се опише медийната среда в България през 2020 г. Това показва петото проучване за усещането за свобода на словото в страната, направено от Асоциацията на европейските журналисти в България и осъществено с финансовата подкрепа на Посолството на Кралство Нидерландия в България.

Данните са събрани чрез онлайн анкета, проведена в периода 3 май - 10 юни, която се попълва доброволно. 204 журналисти са попълнили анкетата. Статистическата обработка е на агенция „Алфа рисърч“.

 

"Тази година проучването казва, че политиците имат изключително силно доминиращо влияние върху външния натиск, поне там, където се случва в медиите, които го усещат върху себе си, то е в пъти по-голямо от икономическите субекти, рекламодателите, дори държавни, общински институции. Близо 70% от анкетираните журналисти казват, че ако има външен натиск, той идва от политици и в пъти по-малко от икономически субекти", каза  авторът на доклада д-р Илия Вълков, член на УС на АЕЖ-България, журналист и преподавател в УНСС.


Мерките срещу концентрацията на медийна собственост остават неизпълнени, подчерта Вълков.


"Над 55% са "за" мерките срещу концентрация на медийна собственост. Има ръст на отговорите, които се групират около възможността за създаване на нови форми на независими медии, почти всеки втори участник в анкетата е посочил този отговор", изтъкна журналистът.


Близо 20% от анкетираните журналисти показват, че се автоцензурират и самоограничават.


"Остава много висок процента на журналистите, които са работили в три или повече от три медии за последните 10 години. Има много сериозна централизация на медийната среда в София, което вече е някаква устойчива тенденция. Регионалната журналистика се превръща в изчезващ вид. Все повече издания виждаме, че изнемогват в страната - сайтове, радиостанции, по-малки телевизии", коментира Илия Вълков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 8082 |02.10.2020 ”Отровното трио” кани на среща в Брюксел граждани и журналисти . 4| 4963 |28.09.2020 Омбудсманът поиска нормален достъп на журналистите в парламента . 20| 8985 |25.09.2020 Д-р Антония Първанова: В България близо 800 са починали от COVID-19, но 300 000 са го преживели . 5| 6599 |25.09.2020 Международният прес институт пита властта за ограниченията за журналисти в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads