Реклама / Ads

 

1| 4238 |16.11.2020 НОВИНИ

Близо 90 организации с призив към ЕС за общо законодателство за защита на журналисти и активисти

.
Източник: pixabay
Близо 90 граждански организации отправиха съвместен призив към ЕС да се приеме общоевропейско законодателство за защита на журналисти, активисти, информатори, писатели и хора с активна позиция от SLAPP - неоснователни, но скъпи съдебни искове от мощни бизнесмени и политици.

Стратегически иск срещу публично участие ( Strategic lawsuit against public participation - SLAPP) е иск, целящ да цензурира, да сплашва и да накара да замълчат критици, като ги натоварва с цената на правна защита, докато те се откажат от своята критика или позиция.  SLAPP исковете имат за цел  единствено да сплашат критиците, а не да бъде спечелено делото. Сред огранизациие, подписали общата позиция са  "Репортери без граници", "Амнести интернешънъл", Transparency International и Европейската федерация на журналистите (EFJ) и много други, които може да видите в края.

 

Ето какво се казва в текста на обръщението.


Един горещ пролетен следобед в Малта журналистка се прибира към дома си, когато видя, че съдебен служител залепя стотици листове хартия на входната ѝ врата. Двете кучета на семейството ѝ лаеха неудържимо и скачат към пристава през решетката на вратата, но той не се отказва. Съдът разпореди, че на журналистката Дафне Каруана Галиция трябва да бъдат връчени уведомления за 19 дела за клевета, заведени срещу нея от богат и влиятелен бизнесмен. Няколко месеца по-късно тя беше убита с дистанционно задействана бомба, монтирана под колата ѝ.


Ние сме група от организации на гражданското общество, които смятат, че това е най-бруталният случай на SLAPP, които сме виждали досега. Той изглежда още по-зле от факта, че делата продължават и след смъртта на  Галиция - срещу нейния съпруг и тримата ѝ синове.


SLAPP означава буквално "стратегическо дело срещу обществено участие". Това е форма на правен тормоз, предназначена да сплаши критичните гласове и да ги накара да млъкнат. Скъпи и безскрупулни адвокатски кантори предлагат на пазара тази услуга като бойни кучета на могъщи и богати хора, които могат да си позволят да продължават с години да злоупотребяват с производства само за да се защитят от нежелания обществен контрол.


Този контрол е жизнената сила на здравите демократични общества. Европейският съд за правата на човека и други национални и регионални съдилища последователно и изрично признават в своите решения важната роля, която свободните медии - и в по-широк смисъл гражданското общество - играе за привличането към отговорност на хората с власт.

Техните решения потвърждават задължението на държавите да създадат среда, благоприятна за свободата на словото. Защото без това демокрацията отслабва и умира.

Вратичките в законите ни, които позволяват на могъщите да смачкват критиците си, за да им се подчинят, са пробив в европейската демокрация. Случаите на злоупотреба са по целия континент.


Вторият по големина полски всекидневник "Газета виборча" е получил от 2015 г. насам над 55 правни заплахи и съдебни дела, включително от управляващата партия в Полша.


Френският бизнесмен Венсан Болоре и компании, свързани с Bollore Group, бомбардират журналисти и неправителствени организации с обвинения за клевета, за да ги принудят да спрат да разказват за бизнес интересите му в Африка.


В Испания производителят на месо Coren иска 1 милион евро за щети причинени от екоактивист за това, че критикува как компанията управлява отпадъците си, като преди това е заплашвала активисти и учени, изследвали нивата на нитрати в местните води.


Хората, от които разчитаме да ни информират за случващото се около нас, са принудени чрез тези скъпи и източващи ресурсите правни атаки да си губят времето по съдилища и са възпрепятствани или изцяло блокирани да продължат работата си. Ситуацията се деформира до неузнаваемост. Когато става въпрос за определени хора, правителства, компании и теми, не писателите, създателите на филми или журналистите решават за какво да четем, гледаме и говорим.


Това дори не са съдилищата, тъй като SLAPP рядко стигат до изслушване в зала, да не говорим пък за произнасяне на съдебно решение. По-скоро олигарсите и техните съмишленици в политиката чрез адвокатите, на които плащат, оформят повествованието на деня и предотвратяват разкриването на истината. Виждаме как в Европа се появява тревожен модел на държавни служители или бенефициенти на големи обществени поръчки, които приемат тактиката на знаменитости и олигарси, за да се предпазят от повишеното ниво на контрол, което изискват техните позиции или финансови връзки с правителството. Фактът, че заплахите често са трансгранични, увеличава разходите за журналисти и активисти, които се оказват призовани в съда далеч от дома си в най-скъпите юридически юрисдикции в Европа.


Информираността за този проблем нараства. Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова обеща да "проучи всички възможни варианти" за противодействие на заплахата, която SLAPP представляват за европейската демокрация. Едно обещаващо решение се крие в институциите на Европейския съюз и би могло да помогне за установяване на баланса между използващите SLAPP и правото на хората да бъдат информирани за въпроси от обществен интерес.Трябва да се приеме общоевропейско законодателство за защита в Европейския съюз на хората от SLAPP. Това трябва да е приоритет.


Подобно на други места по света, трябва да има правила в целия ЕС, които да позволят да се отхвърлят исковете по SLAPP още на ранен етап от производството, да бъдат санкционирани прибягващите до SLAPP за злоупотреба със закона и съдилищата и да се предвидят мерки, позволяващи на жертвите да се защитават.


Когато разглеждаме значението на надзираващите какво се случва в обществото - като разследващи журналисти, активисти и подаващите сигнали - за върховенството на закона и борбата с корупцията, липсата на предпазни мерки е заплаха не само за свободата на печата, но и за правилното функциониране на вътрешния европейски пазар и във все по-голяма степен на демократичния живот в Европа.


Реалността е, че на всеки журналист или активист, заплашен от насилие в Европа, се падат още стотина, заглушавани дискретно с писма от адвокатски кантори, извращаващи закони, които иначе са създадени да защитят репутацията на невинните от нападките на могъщите. SLAPP далеч не са варварското средство за запушване устата на някого с бомба в колата или куршум в главата, но техният заглушаващ ефект често е също толкова разрушителен.

 

 

Access Info Europe – Helen Darbishire, Executive Director
Amnesty International – Eve Geddie – Head of European Institutions Office and Advocacy Director
ARTICLE 19 – Sarah Clarke, Head of Europe and Central Asia
ANTICOR (France)
Blueprint for Free Speech – Suelette Dreyfus
Centre for Free Expression (CFE) (Canada) – James L. Turk, Director,
CEE Bankwatch Network
Chceme zdravú krajinu (“We want a healthy country”, Slovakia) -Michal Daniška
Citizens Network Watchdog Poland – Katarzyna Batko-Tołuć, Programme Director
Civil Liberties Union For Europe – Balázs Dénes, Executive Director
Civil Rights Defenders (CRD) – John Stauffer, Deputy Executive Director
Civil Society Europe – Carlotta Besozzi
Clean Air Action Group (Hungary) – András Lukács
Climaxi, Filip De Bodt
Committee to Protect Journalists – Tom Gibson
Common Weal (Scotland), Robin McAlpine, Director
Corporate Europe Observatory – Nina Holland
Defend Democracy – Alice Stollmeyer, Executive Director
Earth League International
Environmental Paper Network (EPN) – Luisa Colasimone, coordinator EPN International
Estonian Forest Aid (Eesti Metsa Abiks), Martin Luiga, international cooperation coordinator
ePaństwo Foundation, Krzysztof Izdebski
Eurocadres – Council of European Professional and Managerial Staff – Martin Jefflén, President of Eurocadres
European Center For Not-For-Profit Law (ECNL)
European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), Flutura Kusari, legal advisor
European Coalition for Corporate Justice (ECCJ), Christopher Patz
European Environmental Bureau (EEB), Francesca Carlsson, Legal Officer
European Federation of Journalists (EFJ), President, Mogens Blicher Bjerregård
European Federation of Public Service Unions (EPSU), Jan Willem Goudriaan, General Secretary
European Trade Union Confederation (ETUC), Isabelle Schömann, ETUC Confederal Secretary
FIDH (International Federation for Human Rights), Gaelle Dusepulchre, permanent representative to the EU
Forest Initiatives and Communities (Ukraine)
Forum Ökologie & Papier – Evelyn Schönheit
Four Paws International, Gerald Dick
Free Press Unlimited (FPU), Director Policy & Programs, Leon Willems
Friends of the Earth Europe, Director , Jagoda Munić
Friends of the Earth Netherlands – Milieudefensie – Danielle van Oijen
Global Forum for Media Development (GFMD) – Michael J. Oghia
Global Justice Ecology Project
GMWatch – Claire Robinson
Government Accountability Project, Tom Devine, Legal Director
Greenpeace EU Unit, Jorgo Riss, Executive Director
Human Rights House Foundation (HRHF) – Dave Elseroad, Head of Advocacy and Geneva Office
Human Rights Without Frontiers, Willy Fautre
IFEX – Matt Redding – Global Campaigns Strategist
IGM – Institute of Maltese Journalists Sylvana Debono, president
Index on Censorship – Jessica Ní Mhainín
Institute for Sustainable Development Foundation – Wojciech Szymalski, president (CEO)
International Media Support, Gulnara Akhundova – Head of Global Response Department
International Partnership for Human Rights (IPHR)
International Press Institute (IPI) – Scott Griffen – Deputy Director
Iraqi Journalists Right Defence Association
Journalismfund.eu – Ides Debruyne
Justice and Environment, Csaba Kiss
Justice Pesticides, Arnaud Apoteker, General Delegate
Maison des Lanceurs d’Alerte (France), Jean-Philippe Foegle
Media Defence – Padraig Hughes, Legal Director
Mighty Earth – Glenn Hurowitz, CEO
MultiWatch (Switzerland)
Netherlands Helsinki Committee – Pepijn Gerrits
Nuclear Consulting Group (NCG) – Dr Paul Dorfman
OBC Transeuropa – Paola Rosà
OGM dangers, Hervé Le Meur
Oživení (Czech Republic), Marek Zelenka
Pištaljka (Serbia) – Vladimir Radomirović
Polish Institute for Human Rights and Business – Beata Faracik
Polish Ecological Club Mazovian Branch – Urszula Stefanowicz
Protect- Andrew Pepper-Parsons, Head of Policy
RECLAIM, Esther Martínez
Rettet den Regenwald (Rainforest Rescue) – Mathias Rittgerott
Reporters Without Borders (RSF), Christophe Deloire, Secretary General
Sherpa, Franceline Lepany
Sciences Citoyennes – Kevin Jean
Society for Threatened Peoples (STP) ( Switzerland)
SOLIDAR and SOLIDAR Foundation -Mikael Leyi, Secretary General (European networks, based in Belgium)
Speakout Speakup Ltd (United Kingdom) Wendy Addison
Stefan Batory Foundation (Poland) – Marcin Waszak
Strefa Zieleni Foundation (Poland) – Ewa Sufin-Jacquemart
SumOfUs – Fatah Sadaoui
Swedish Union of Journalists – Ulrika Hyllert
The Daphne Caruana Galizia Foundation – Matthew Caruana Galizia
The Good Lobby Italia – Priscilla Robledo e Federico Anghelé
The International Rehabilitation Council for Torture Victims (IRCT)
The New Federalist
The Signals Network – Delphine Halgand-Mishra
Transnational Institute – Fiona Dove
Transparency International – Bulgaria – Kalin Slavov, Executive Director
Transparency International EU – Nick Aiossa, Deputy Director
Transparency International Ireland – John Devitt, Chief Executive
Transparency International Italy – Giorgio Fraschini
Umweltinstitut München – Fabian Holzheid, Political Director
Vouliwatch
WeMove Europe
Whistleblower Netzwerk (WBN) (Germany) – Annegret Falter, Chair
Whistleblowing International Network – Anna Myers, Executive Director.
Women Engage for a Common Future – WECF International – Sascha Gabizon
Xnet (Spain),
Young European Federalists (JEF Europe) – Leonie Martin, President
Associated Whistleblowing Press /Fíltrala (Belgium/Spain) Stéphane M. Grueso, Coordinator

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 16| 3388 |16.11.2020 Близо 80% от българите нямат вяра на здравната система . 10| 3423 |11.11.2020 БЛС с призив: Не се лекувайте сами . 13| 3806 |09.11.2020 Светът близо до ваксина срещу COVID-19? . 54| 21016 |06.11.2020 /на живо/ Битката за Белия дом: Байдън все по-близо до победата. Броенето продължава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ