Реклама / Ads
0| 2534 |23.01.2023 НОВИНИ

АЕЖ с апел България да подкрепи инициативата на ЕК против “делата шамари” срещу журналисти и активисти

.
Асоциацията на европейските журналисти - България публикува позиция, в която се посочва, че е необходимо страната ни да подкрепи инициативата на Европейската комисия срещу злоупотребата с предявяването на съдебни искове срещу журналисти и защитници на правата на човека.

Асоциацията на европейските журналисти – България призова правосъдния министър Крум Зарков да бъде подкрепена инициативата на Европейската комисия против завеждането на т.нар. "стратегически дела" срещу журналисти и активисти.

 

Ето пълния текст на позицията на Асоциацията на европейските журналисти - България:

 

Програма достъп до информация (ПДИ) и Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) се обръщат към министъра на правосъдието Крум Зарков с призив България да подкрепи инициативата на Европейската комисия срещу злоупотребата с предявяването на съдебни искове срещу журналисти и защитници на правата на човека, т. нар. “стратегически дела срещу публичното участие” (от анг. ез. Strategic lawsuits against public participation или SLAPP – “дела шамари”).

 

SLAPP се водят срещу журналисти и активисти, с цел оказване на натиск и тормоз, с привидно легитимната цел за защита на накърнени граждански права. Този тип дела се използват за сплашване и заглушаване на критични журналистически публикации и разследвания, както и на гражданска активност.

 

Проблемът е разпознат на ниво Европейски съюз и през април 2022 година Европейската комисия представи законодателна инициатива за защита от този тип дела. Инициативата призовава националните държави да предприемат действия, които да предотвратят възможността журналисти и активисти, които защитават обществения интерес, да бъдат обект на такъв тип атаки и тормоз. На обществено обсъждане е подложен текст на европейска anti-SLAPP директива, като активно застъпничество и подкрепа за приемането ѝ осъществява Коалицията срещу SLAPP в Европа (CASE), обединяваща различни граждански организации.

 

България е страна, която често е критикувана заради медийната среда и нереформираната съдебна система. По тази причина е много важно страната да подкрепя всички европейски инициативи, целящи защита на свободата на словото и в частност на журналистите от нелегитимни съдебни производства. АЕЖ и ПДИ призовават министър Зарков и българските власти да подкрепят предложенията на Европейската комисия за създаването на правни ограничения срещу воденето на този тип дела.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 11478 |22.01.2023 Антони Тренчев: Действията на българските власти са абсурдни, Nexo ще съди България за 1 милиард долара . 21| 3776 |21.01.2023 Подоляк в интервю: България оказа безценна помощ на Украйна . 4| 2932 |21.01.2023 България се включва в глобалния марш в подкрепа на Навални . 20| 9224 |20.01.2023 Чужд посланик каза за България истини, които нито един роден политик не смее да произнесе. Защо?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads