Реклама / Ads
0| 3993 |26.03.2022 НОВИНИ

Bloomberg: Войната на Путин ще върне руската икономика с 15 години назад

.
Владимир Путин
Русия трябва да заличи 15 години икономически печалби до края на 2023 г., след като инвазията в Украйна предизвика множество санкции и направи така, че компаниите да се оттеглят от страната, според Института за международни финанси, цитиран от Bloomberg.
 

Очаква се икономиката да се свие с 15% през 2022 г., последвано от спад от 3% през 2023 г., оставяйки брутния вътрешен продукт там, където беше преди около петнадесет години, пишат икономистите Бенджамин Хилгенсток и Елина Рибакова в предварителна оценка на въздействието на войната, отбелязвайки, че по-нататъшните санкции могат да променят мнението им.


.

„Рязко по-ниското вътрешно търсене вероятно ще играе решаваща роля, докато сривът на вноса трябва да компенсира по-ниския износ, което води до незначително положителен принос от нетното външно търсене“, пишат икономистите. „Въпреки това, ако бъдат приложени допълнителни санкции под формата на търговско ембарго, износът може да спадне повече, отколкото прогнозираме в момента“, смятат те.

 

Нахлуването на Русия в Украйна миналия месец предизвика срив на рублата и хвърли глобалните вериги за доставки и цените на стоките в хаос, като същевременно предизвика масовото напускане на компании от страната. Френският автомобилен производител Renault SA е сред последните компании, които се оттеглят, като обяви, че ще спре дейността си в завода си в Москва и заяви, че обмисля бъдещето на дългогодишно руско предприятие, наречено AvtoVaz.

 

Дори след непосредствения удар върху руската икономика, тя ще страда в продължение на години от така нареченото „изтичане на мозъци“ – решението на образовани руснаци от средната класа с финансови средства да напуснат страната – и САЩ, и ЕС контролират износа на технологии, включително микроелектроника, които ще възпрепятстват технологичното развитие в Русия в продължение на години, според IIF.

 

В същото време „самосанкционирането“ от чуждестранни компании, които вече не искат да правят бизнес с Русия, ще доведе до отслабване на важни сектори на руската икономика, се казва в доклада.

 

„Негативният ефект върху средносрочните и дългосрочните икономически перспективи може да бъде още по-важен“, пишат икономистите на IIF.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6623 |26.03.2022 Киев: Шойгу е получил инфаркт след обвинение от Путин . 0| 3781 |26.03.2022 Войната, ден 31: Вият сирени. Украйна се готви за руска атака срещу Киев, въпреки спряното настъпление . 0| 3067 |26.03.2022 Шествия с призив за край на войната в Украйна се очакват в големи градове у нас . 0| 6633 |25.03.2022 Посолството на Русия у нас: Коментарът на Петков за Путин е недипломатичен, остър и груб

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads