Реклама / Ads
0| 2788 |28.03.2023 НОВИНИ

БЛС застана зад Здравната каса: Фармацевтите всявали паника

.
Пациентите не трябва да се превръщат в заложници на чужди интереси, маскирани зад паравана на добрата фармацевтична грижа. За пореден път сме свидетели как Българския фармацевтичен съюз всява паника сред обществото, възползвайки се от монополното си положение, злоупотребявайки с толкова чувствителна тема - здравето.
 

Основният спор е по отношение желанието на Здравната каса пациентите да не решават сами кои от предписаните им лекарства в рецептата ди си получат и кои не.

 

Според БФС по този начин се ограничава значително правото на достъп на пациентите до лекарствени продукти, отпускани по здравна каса. 

 

“Въпросът за т.нар. желание на пациента,  се решава единствено и само в кабинета на лекаря. Там се обсъжда терапията на пациента, там е мястото, където той изразява своята воля, своето съгласие или несъгласие с назначеното лечение. Впоследствие, в аптеката, магистър-фармацевтът е длъжен да изпълни предписаното от  лекаря. Желанието на БФС да се позволи отпускането на по-малко количество от предписаните от лекаря в електронната рецепта лекарства по Каса, може да компрометира лечебния процес”, посочват в позицията си от БЛС. 

 

През последните седмици журналистически разследвания разкриха недобри практики у нас, свързани с отпускането на верифицирани или неверифицирани медикаменти,  достигнали без рецепта до пациенти в Западна Европа.


БЛС категорично подкрепя усилията и на МЗ и на НЗОК за прекратяване на тези недобри практики. Апелираме за завишен контрол от страна на всички държавни институции за спазване на задължението за верификация на медикаментите, заплащани изцяло или частично от НЗОК. Задължително е въвеждането на контрол по отпускане и заплащане на лекарствените продукти, чрез подаване от страна на аптеката на верификационните кодове в НЗИС. Така ще се гарантира проследимостта при отпускането на лекарства до конкретния пациент и ще се  предотвратят евентуални злоупотреби.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3690 |15.03.2023 Зад Юлиан Вергов застанаха актьорите Теодора Духовникова и Захари Бахаров . 4| 3225 |22.01.2023 Д-р Ненков: Здравната система се крепи на лекари, които си вършат работата и търпят обиди . 0| 2957 |20.01.2023 Здравната вноска за безработица остава 28,40 лв. . 0| 3012 |14.01.2023 Доц. Кунчев: Не сме 100% готови за епидемия, но това няма да разклати здравната система

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads