Реклама / Ads
5| 3356 |19.01.2023 НОВИНИ

Хавиер Блас: Европа побеждава Русия в газовата война

.
Източник: БГНЕС
Може да звучи несериозно да се твърди, че зимата е свършила - в края на краищата времето в Европа току-що е застудяло, все още е средата на януари, а предстоят февруари и март. За европейския пазар на природен газ обаче сезонът е приключил.
 

Тази седмица Европа преминава средата на отоплителното си тримесечие. Следващите дни обикновено са най-студените за годината.

 

Почти като по часовник зимното време се завърна и сняг покри годишната среща на Световния икономически форум в алпийския курорт Давос. Всъщност от Лондон до Берлин температурите вече са паднали до нулата.

 

Но дори и останалата част от зимата да се окаже по-студена от обичайното, регионът ще разполага с достатъчно газ в хранилищата, за да предотврати най-лошия сценарий: изчерпване на количествата в резултат на намаляване на износа от страна на Русия като част от стратегията ѝ срещу съюзниците на Украйна.

 

За търговците на газ това е зелена светлина за продажба. Цената на едро на природния газ в Европа спадна по-рано тази седмица до 17-месечно дъно от 55 евро (60 долара) за мегаватчас, което е с повече от 80% по-малко от пика от близо 350 евро за мегаватчас в края на август. Германските едногодишни цени на електроенергията на едро - регионалния бенчмарк - също се сринаха, като тази седмица се търгуваха за около 150 евро, което е спад спрямо пика от почти 1000 евро преди шест месеца.

 

Със сигурност, ако по-студеното от нормалното време през следващите няколко дни се задържи през февруари и март, цените на газа и електроенергията ще се повишат отново. Но този ръст ще бъде ограничен. Тъй като половината от отоплителния сезон вече е в огледалото за обратно виждане, а запасите от газ са достатъчно високи, свръхскок на цените на газа, подобен на този, на който станахме свидетели през август миналата година, е почти невъзможен.

 






Все пак не си казвайте "Хип, хип, ура". Всичко това е свързано с огромна цена.

Европейските правителства са похарчили близо 1 трилион евро за субсидиране на енергийните доставки. Въпреки това цените на едро и на дребно на природния газ и на електроенергията остават доста над нивата отпреди кризата. Поради забавянето на ефектите сметките за енергия на дребно ще намалеят едва през втората половина на годината. И тъй като правителствата изолираха семействата от основната тежест на скока на цените на пазара на едро, в бъдеще те също ще бъдат свидетели на по-малки промени в цените.

 

Нищо не предполага връщане към цените отпреди 2022 г. Например консултантската компания Cornwall Insight прогнозира, че годишната сметка за газ и електроенергия за средностатистическо семейство в Обединеното кралство ще се движи около 2800 паунда през втората половина на 2023 г. През четирите години до 2021 г. те са плащали по-малко от 1500 паунда. Все пак това е много по-добре от опасенията за сметки, които тази година ще надхвърлят 5000 паунда.

 

Как Европа премина от криза към относително спокойствие само за шест месеца?

На първо място, регионът имаше голям късмет с времето - фактор, който не може да се контролира и е потърпевш от изменението на климата. Пролетните температури в навечерието на Нова година станаха повод за празнуване за всички, които се притесняваха от цените на горивата. Но те би трябвало да предизвикат тревога у всеки, който се тревожи за околната среда.

 

От 19 декември до 16 януари ключовият за потреблението на газ регион на Северозападна Европа се радваше на 29 последователни дни с температури над нормалните. Това се прибавя към 37-те последователни дни с топло време от средата на октомври до средата на ноември. Разгледана в градусодни за отопление (HDD) - мярка за търсенето на енергия, сравнено със средните местни температури - зимата досега е с около 12% по-топла от средната за последните 30 години.

 

По отношение на потреблението на газ това е от огромно значение. До този момент Северозападна Европа би трябвало да е преживяла поне 1250 HDD, но вместо това е преживяла само 1100 HDD.

 

Уязвимостта на континента към температурните промени е очевидна, когато погледнем назад към студената вълна в началото на декември. Бяха необходими само няколко мразовити и безветрени дни, за да се повишат отново цените на газа. Краткосрочната цена на електроенергията се повиши до рекордни нива. Но студеното време си тръгна толкова бързо, колкото и дойде.

 






На второ място, Европа значително е намалила промишленото си потребление на газ. Някои фабрики и заводи спряха производството си, а други преминаха на дизелово гориво. В Германия, например, производството на химикали е намаляло драстично. Потреблението на въглища се е увеличило.

 

По-специално германските електроцентрали изгарят въглища - най-мръсното изкопаемо гориво - за да пестят газ.

 

Като цяло търсенето на синьо гориво в региона е с 20% под средната стойност за последните пет години. В началото на януари потреблението на газ в Германия е било с 38% по-ниско от средното. И тъй като търсенето е намаляло драстично, Европа не изпразва капацитета си за съхранение на газ толкова бързо, колкото се очакваше - и не потребява толкова, колкото се опасяваше.

 

Понастоящем хранилищата за газ са пълни на 82% в сравнение със средно 62% в средата на януари през последните пет години. Дори и да се повтори студената зима от 2013-2014 г., когато континентът изразходва голяма част от резервите си през втората половина на сезона, в началото на април количеството газ в европейските хранилища ще намалее само до 45% от максимума. Това е доста над петгодишната средна стойност от 33%. Затова причина за паника няма.

 

Тъй като в хранилищата има повече газ от обичайното, европейските държави и енергийните компании ще трябва да купуват по-малко газ през пролетта и лятото, за да се подготвят за сезона 2023-2024 г. Колкото по-рано приключи тази зима, толкова по-късно ще започне следващата.

 

Хавиер Блас, Блумбърг
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6416 |19.01.2023 Украйна и сблъсъкът „Старата Европа“ vs. „Новата Европа“ . 22| 3422 |19.01.2023 Европарламентът: Незабавен военен трибунал за Путин и Лукашенко заради войната в Украйна . 10| 2955 |17.01.2023 ”Газпром” намалява транзита на газ през Украйна за Европа . 6| 3611 |10.01.2023 Урсула фон дер Лайен посочи, че е под заплаха сигурността на Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads