Реклама / Ads
0| 4203 |04.12.2023 НОВИНИ

БНБ проверява банки след жалби на клиенти

.
БНБ
БНБ е извършила тематични проверки в банки по жалби и сигнали от граждани и други органи по конкретни казуси през първото шестмесечие на 2023 г.. Това се посочва в отчета на банката за тази година.
 

В изпълнение на европейската ограничителна политика с цел оценка на рисковете в банките, произтичащи от клиенти от Руската федерация и Република Беларус, е била събрана и анализирана информация от всички банки и клонове на чуждестранни банки.

 

За стриктното прилагане на разпоредбите на Закона за гарантиране на влоговете в банките (ЗГВБ) са извършени две целеви проверки в две по-малко значими кредитни институции с оглед правилното определяне на сумата на гарантираните влогове, служеща за изчисляване на премийната вноска към Фонда за гарантиране на влоговете в банките и коректното изготвяне на отчетните форми, уточняват от БНБ.

От там са установили несъществени несъответствия при определяне на размера на влоговата база и на гарантираните влогове, а банките са предприели действия по отстраняване на пропуските още по време на проверките.

 

Проверки са извършени по всички постъпили през периода жалби, въпроси и запитвания от клиенти на финансови институции и кредитни посредници, за което лицата са били уведомени, допълват от БНБ.

 

Освен това през първото шестмесечие на 2023 г. съобразно годишния план за инспекции на място са довършени започнатите през предходната година надзорни проверки в три банки, една от които подлежаща на пряк надзор от страна на ЕЦБ.

 

Обект на проверка са били вътрешното управление и управлението на риска в сферата на кредитната дейност. Целта на инспекцията е била да се установи дали и как ръководният орган изпълнява задълженията си, включително начинът, по който са организирани и функционират вътрешните механизми за управление и контрол и функциите за управление и контрол на риска в оперативната дейност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7431 |04.12.2023 Докъде ще стигне разширението на третата линия на софийското метро? . 29| 8095 |04.12.2023 Не се блъскайте: Ако искаме да влезем в Русия, ще декларираме лоялност към Путин . 15| 6091 |04.12.2023 Проф. Екатерина Михайлова: Нямам обяснение защо пришпорват гласуването на промените в Конституцията . 6| 3731 |04.12.2023 Без изненади: БСП ще подкрепи Радев срещу Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads