Реклама / Ads
15| 4937 |10.04.2010 НОВИНИ

БНТ и БНР стават като Би Би Си

.
Георги Лозанов Източник: Frognews.bg
Националната телевизия и националното радио да се слеят в едно. Това ще предложи в най-скоро време новият шеф на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Лозанов.
 

Той обаче уточнява, че това няма да е връщане към някогашния Комитет за телевизия и радио, а ще е нова, модерна форма на общо ръководство, каквата съществува в демократичния свят от десетилетия, съобщава kafene.net.

"Двете обществени медии могат да обединят в някаква степен администрацията си, защото в условията на цифровизацията ще бъдат своеобразен анклав в другите медии", казва Лозанов. Засега се изчаквало приемането на новия закон за радио и телевизия, който ще даде възможност да се стартира процедура по избор на нов директор на БНТ.

Георги Лозанов обяснява също, че не съществува конфликт на интереси от това, че сестра му Олга Лозанова работи в Нова телевизия. Тя не е собственик там, а наемен работник, уточнява Лозанов. Освен това той имал намерение да излиза от заседания всеки път, когато се обсъжда казус, свързан с Нова телевизия. Така постъпвал и предишния път, когато пак оглавяваше СЕМ.

Друга конструктивна стъпка, която се очаква от Лозанов е намаляване числеността на СЕМ. Според експерта това щяло да повиши ефективността и възможността за бързо реагиране на различни ситуации. Съкращаването на бройки обаче не трябвало да става механично.

Коментар: Похвално е намерението на Лозанов да обедини БНТ и БНР. Той вероятно знае отговора, който биха дали повечето българи на въпроса: „Пука ли ви ако закрият БНТ и БНР?” Двете държавни/обществени медии се издържат с бюджет, формиран от пари на данъкоплатците. Произведеният продукт обаче е скъп и негледаем/неслушаем с малки изключения, дължащи се на способни журналисти и редактори, а не на някакви авангардни идеи на ръководствата. По-скоро въпреки тях. Висок бюджет, раздут щат и нисък рейтинг - това е „трудовата” характеристика на БНТ и БНР. На това трябва да се сложи край. Ако го направи, Лозанов ще остане в историята не само с интелигентните си анализи и папионката.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5378 |02.03.2010 САЩ: Оставате транзит на хероин и кокаин, въпреки усилията . 0| 4874 |26.01.2010 21 болници остават без договор с НЗОК . 4| 5635 |12.01.2010 До два месеца "Наглите" застават пред Темида . 0| 5553 |11.01.2010 Двама от аверите на Баретата остават зад решетките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads