Реклама / Ads
33| 5863 |07.08.2013 НОВИНИ

Бобева за ветото: Дано президентът е наясно какво върши

.
Надявам се президентът да знае какво върши. Това каза вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева на пресконференция след заседание на Министерския съвет и преди президентът Росен Плевнелиев да обяви днес налагането на частично вето на актуализацията на Бюджет 2013.
 

„Не сме обсъждали на Министерски съвет план Б. Дълбоко вярваме, че аргументите, които бяха изложени пред президента, са достатъчно обосновани и сериозни за вземането на решението на президента", посочи Бобева.

„Повече от очевидно е, че всички ангажименти, които поехме и изискват допълнителни средства, ще бъдат сериозно заплашени - за малките и средните предприятия, по отношение на останалите реформи. Не сме обсъждали план Б. Лично аз вярвам в това, че президентът ще се съобрази с важността реформите да започнат", заяви вицепремиерът по икономическите въпроси.

Даниела Бобева коментира анализа на финансовото състояние на държавните предприятия, който показва огромни финансови задължения. Това са "доста негативни тенденции, показва огромни финансови задължения, натрупани загуби през годините", заяви тя на пресконференцията след заседанието.

„Започваме да работим по това да преценим до каква степен всяко едно предприятие е в затруднено финансово състояние, доколко състоянието е устойчиво и да вземем решение за оздравяване, преструктуриране. В криза и висока безработица не се закриват предприятия. Кризата е важен фактор да отрази начина на мислене и да започне реално преструктуриране", посочи Бобева.

Има проблем с предприятията, в които държавата има миноритарни дялове. „Решихме ресорните министри да направят задълбочен анализ на тези дружества", добави вицепремиерът.

„Взехме решение за оказване на помощ на семействата на загиналите миньори. Участвалите миньори в спасителната акция ще получат награди за себеотрицанието и денонощната работа по спасяването на техните колеги и приятели", коментира днешните решения на Министерския съвет Даниела Бобева.

Имаме амбицията в сравнително кратък срок да създадем законодателство за управление на държавните предприятия, обясни вицепремиерът по икономическите въпроси. Бобева заяви, че в тази връзка ще се направи бързо работна група. „Тук няма да измисляме колелото. Има доста насъбран опит, препоръки на ЕК за добро управление на държавните предприятия. Има доста натрупан опит от другите държави-членки на ЕС", посочи вицепремиерът. „Заедно със синдикати и експерти ще започне работата по планове за държавните предприятия, които са в тежко финансово състояние. Ще има приемственост по отношение на мерките и политиките. Ще се засили контролът за това как се управлява държавното участие", каза вицепремиерът.

„Изключително важен е въпросът за това веднъж завинаги управлението на държавните предприятия да се поставя на добра законова база. Освен обща регулация на Търговския закон, има постановление, което не може да представлява рамката за управление на държавните предприятия. Освен че са търговски дружества, те имат и други ангажименти, контролът се управлява по различен начин. Когато има държавни предприятия, трябва да има аргументи да се задържат на пазара. Говорим за много по-мащабна регулация за това как да се управляват държавните предприятия", заяви Даниела Бобева.

Имаме одобрен първи пакет от мерки, с които намаляваме административната тежест за фирмите, каза още тя на пресконференцията. „Инициативата за този пакет не е от администрацията. Предложенията са получени от неправителствени организации, браншови организации. Голяма част от предложенията дойдоха на имейла на министър-председателя, които успяхме да обобщим и обсъдим в кратък период с министерствата, с министрите и заместник-министрите", заяви Бобева. „Това е чисто обществен проект за намаляване на административната тежест. Във висока степен на готовност сме с още 70 мерки. В първата седмица на септември ще имаме готовност по тях. Нагласите са до края на годината да одобряваме нови пакети за ограничаване на административната тежест", обясни вицепремиерът. По думите ѝ всеки един акт на Министерски съвет се обсъжда и от гледна точка да не се създава нова административна пречка и такси.

Даниела Бобева добави, че в следващите 4-5 години няма да се реформират законите, а цялостният пакет от мерки ще бъде внасян в рамките на общ законопроект и сравнително бързо ще се реализира реформата за намаляване на административната тежест.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 4960 |22.07.2013 Бобева дописва екшън плана на правителството . 39| 6728 |09.07.2013 Министър Данов: Инвестиционното проектиране обхваща 30% от БВП . 19| 6546 |02.07.2013 Златанова разбра решението на Иван Йорданов да откаже за зам.-министър . 19| 6164 |28.06.2013 Д. Бобева: Правителствата трябва да живеят с идеята за 2-3 месеца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads