Реклама / Ads
22| 14875 |17.03.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Д. Бобева: Вицепремиерът Дончев след 8 г. разбра, че структурата на икономиката е лоша

.
Даниела Бобева Източник: БГНЕС
Доста интересно е, че вицепремиерът Томислав Дончев, след 8 години в управлението, сега установява, че структурата на икономиката ни не е много благоприятна. За съжаление обаче, нещата не стават така, както той иска - държавата решава, пише една програма и преструктурира икономиката!
 

Това каза пред БНР бившият вицепремиер за икономическото развитие, вицепрезидент на Черноморската банка за търговия и развитие и директор на дирекция в БНБ доцент Даниела Бобева по повод лансираната в последните дни идея за промяна на модела, по който функционира българската икономика.

 

Ако беше така, всички щяха да правят министерства и да преструктурират икономиките! Това е доста несериозно!

 

Вицепремиерът Дончев каза по-рано тази седмица, че планът за икономическа трансформация, изготвен от неговия екип, ще бъде готов до края на годината

„Това, което наистина трябва да се направи е държавата да прави това, което трябва да прави, а тя не го прави - паднахме от 38-о място на 59-о място по Индекс за правене на бизнес. По-назад сме дори от страни като Косово, Македония, Молдова. Ние сме в доста надолу в класацията по отношение на режимите за създаване на бизнес, регулаторни режими…“, уточни Бобева.

В ЕС и САЩ бизнесът е изключително важен играч в изследванията и технологиите и затова трябва да се съдят подходящи условия той да работи, изтъкна тя.

 

„В българската икономика имаме много 380 000 предприятия. Първите 300 формират основната част от БВП. От 100-те най-големи предприятия 70 са чуждестранно контролирани, изцяло или частично. Тоест т.н. българска икономика основно се формира на базата на така наречените „стойностни вериги“. Тоест, ние сме парчета от големите мултинационални компании или просто създаваме части от техния продукт“, каза Бобева и продължи:

 

„От стоте, имаме около 30% в енергетиката и по-специално в електропроизводството. Имаме в добивната промишленост още 20, а от сектора „Изследвания и иновации“ няма в 100-те големи, няма и в тристате големи! Тоест, имаме изключително отворена икономика, която се формира не толкова от българския бизнес, колкото от чуждестранния!“

 

По думите ѝ голяма част от фирмите ни работят на така наречения „субконтрактен принцип“ - изпълняват отделни поръчки на чуждестранни компании, което ги поставя в огромна зависимост от това как се развиват тези компании.

 

„Имаме една доста вибрантна икономика, доста променлива на външните условия. Да, можем да създадем по-устойчива икономика, ако развием секторите, в които имаме сравнителни предимства“, заяви Бобева и даде за пример селското стопанство.

 

Тя се съгласи с вицепремиера Дончев, че „ишлемето не е добрият вариант за българската икономика“. Но според нея „това е единственият начин да оцелее текстилът, а той все повече се свива, а е един от малкото сектори, водят до краен продукт“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 16449 |11.03.2019 Татяна Дончева: Подхвърлят на гладните като парче месо олигарси . 6| 18603 |05.02.2019 Татяна Дончева: Само гугутки вярват, че репресиите на специализираните органи не ги засягат . 5| 5977 |18.01.2019 Томислав Дончев призна за съкращенията на 1600 чиновника от различни министерства . 14| 14458 |18.11.2018 Татяна Дончева: Във властта са пробивни, неграмотни и недоучени хора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads