Реклама / Ads
0| 5577 |23.03.2022 НОВИНИ

Бойко Атанасов: След закриването на спецовете, Гешев вече ще е ненужен на Борисов

.
Бойко Атанасов Източник: БГНЕС
В момента Иван Гешев е заложник на тези промени – закриването на специализираните структури. Селекцията от кадри в спецпрокуратурата е изградена от него и от Сотир Цацаров. Когато тя престане да функционира, за хората във Висшия съдебен съвет, които в момента бранят главния прокурор, и за кукловодите отвън, които са монтирали част от хората със зависимости във ВСС, Гешев може да стане ненужен. След приемане на тези промени той ще престане да бъде нужен на своите политически приятели.
 

Това каза пред fakti.bg следовател Бойко Атанасов, който към момента е кандидат за член на новия състав на Висшия съдебен съвет.

 

„Магистратският край на Иван Гешев ще дойде тогава, когато му бъдат отнети всички лостове, с които определя дневния ред в прокуратурата. В момента единственото възможно решение е специализираните структури да бъдат закрити, като приемам това за абсолютно правилно“, обясни той.

 

Следовател Атанасов уточни, че казусите, които сега се гледат от специализираната прокуратура – висшата корупция и тежките икономически престъпления, преди създаването й са се гледали на окръжно ниво.

 

„Когато тези случаи се гледаха на окръжно ниво, имаше възможност подобни дела, които в момента се разследват в специализираната прокуратура, да се паднат при независими магистрати, които не идват от специална селекция хора, подбрани от административни ръководители като Гешев и Цацаров. Тогава резултат имаше. Можеше да се очакват и допускат резултати и по отношение борбата с корупция, и по тежки икономически престъпления“, посочи Атанасов.

 

Попитан дали е възможно да се инсталира друг главен прокурор, той отговори така: „Виждам, че се оглеждат за хора с подобни качества. Мисля обаче, че като Иван Гешев втори няма да намерят“.

 

„Закриването на специализираната прокуратура е възстановяване на едно нормално положение, съществувало преди създаването ѝ. Мисля, че заявлението да се сезира Конституционният съд от групичката около Гешев, показва нивото, което видяхме и във ВСС, когато той не разгледа искането на министъра на правосъдието за предсрочното му освобождаване от длъжност. В момента заявките и позициите, които прокуратура отстоява, не са юридически, а са плод на нещо друго – надявам се това друго да не е медицински термин“, коментира следователят.

 

Позицията на прокуратурата, че „премахването на специализираното правосъдие не съответства на обществения интерес“, той коментира така: „Най-вероятно тук се има предвид обществото, в което Гешев живее - на неговите заместници, неговата говорителка и хората от специализираната прокуратура. Закриването на специализираното правосъдие отдавна е в дневния ред на обществото, защото в България борба с корупцията отсъства, а тежката икономическа престъпност не се преследва. Напротив - неговите близки, както и самият той, когато става въпрос за тежки икономически престъпления, бързат да сключат споразумения, а не се конфискуват средства. Самата прокуратура не иска от съда да се конфискуват средства. Специализираната прокуратура се е показала като един абсолютно ненужен орган, в който хората, освен да получават огромни бонуси и заплати, с нищо не се отличават за обществото. От много отдавна те не са нужни“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 24309 |23.03.2022 Само във Фрог: Следователи искат да се разследва кандидат на Гешев за ВСС. Умишлено не се обръщат към ”Главния” . 0| 4844 |22.03.2022 Руснаците освободиха украинска журналистка, след като я принудиха да им „благодари“ . 0| 3457 |22.03.2022 Адв. Величков: Разследванията тепърва започват. Радостта на ентусиазираните агитки в Банкя е преждевременна . 0| 6497 |22.03.2022 Бойко Рашков: Борисов и Божков трябва да се разследват като организирана престъпна група

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads