Реклама / Ads
3| 4093 |17.02.2022 НОВИНИ

Бойко Атанасов: Търсим хора за КПКОНПИ отвън, после какво - ще гоним корупцията с вуду ритуали?

.
Бойко Атанасов Източник: БГНЕС
“Първо, Министерският съвет няма функция да избира и да определя шеф на КПКОНПИ. КПКОНПИ е институция, която разследва корупция най-общо казано в Министерски съвет, в общини, в кметства. Второ, не ми е известно министър-председателят да има и партия - ‘Продължаваме Промяната” още не е партия. В качеството си на какъв Кирил Петков казва това - в качеството си на политически лидер ли, в качеството си на председател на Министерския съвет ли?”
 

Това коментира за ФАКТИ следовател Бойко Атанасов, магистрат, който през 2016 година направи разкритията за действащата в прокуратурата шпицкоманда. В средата на януари кандидатурата именно на следовател Бойко Атанасов за нов шеф на новата КПКОНПИ беше издигната от гражданско сдружение “БОЕЦ”.

 

“Сещам за едни думи на настоящия председател на парламента, който каза, че парламентът няма да е гумен печат на изпълнителната власт. Ако Министерският съвет продължава да определя политиката на Народното събрание, както беше доскоро по времето на Бойко Борисов, това означава, че отново имаме неразделение на властите”, коментира още той.

 

“Да не забравяме, че парламентът е избрал Цацаров за шеф на КПКОНПИ, парламентът му е работодател. Парламентът не казва нищо, нов закон за КПКОНПИ няма, Сотир Цацаров е викан, за да му кажат колко го уважават, вместо да се иска информация от него за резултатите от действията му, включително и по архивните дела. Голяма част от кадровия ресурс в ДАНС премина в КПКОНПИ, преминаха и архивните дела, делата на оперативен отчет, свързани с корупция, които се разследваха в ДАНС”, допълни той.

 

“Най-вероятно се разчита в бъдеще да нямаме борба с корупцията, а усвояването на публичните и европейските средства да става безконтролно и без мониторинг”, посочи следователят.

 

“Тепърва да се викат хора от чужбина, никому неизвестни и неясни, хора, които очевидно не са наясно и с нашето законодателство, хора, които тепърва да се учат какво е то корупция, защото на Запад част от държавите имат закони за лобизма - там корупция няма, има лобизъм. Ако вървим в такава посока у нас, това означава пълен регрес”, категоричен е той.

 

“Очевидно се разчита на хора, които да не се борят с корупцията, викайки такива хора. Това не е инженерна работа, не е техническа работа, не е производство на чаши. Това е административен процес, свързан с познаването на съдебната система и институциите. Тепърва да се търсят хора от чужбина ми звучи налудничаво”, посочи следовател Атанасов.

 

“За момента не виждам визия КПКОНПИ да заработи. Ясно ми е отношението на лидера на “Има такъв народ” Слави Трифонов към Сотир Цацаров и към неговата работа. Нужно е да се обяви позиция от името на всички лидери в управляващата коалиция какво точно искат - да се пресече корупцията или да останем на ниво нулево преследване на корупцията. Не съм оптимист, мисля, че толерирането на извършващите големи корупционни престъпления ще продължи във висока степен”, смята той.

 

“От това, което виждаме, нямаме причина да сме оптимисти. Търсим хора отвън, след това ще търсим извънземни. Кой знае какво ще търсим по-нататък - може би ще започнем да гоним корупцията с вуду ритуали”, завърши следовател Бойко Атанасов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3342 |16.02.2022 След преизбирането на Атанасов: Младежкото ДСБ се саморазпусна . 16| 3245 |16.02.2022 Бойко Ноев: Традиционно България се снишава при проблем между Запада и Русия . 19| 4188 |13.02.2022 Атанас Атанасов: Историята с привикването на премиера е абсолютна злоупотреба с власт . 39| 7454 |12.02.2022 Премиерът Петков: В списъка за корупция са Бойко Борисов и Владислав Горанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads